Eten en drinken
Op weg naar een regeneratief voedselsysteem
Bij een circulair en klimaatpositief festival hoort een horeca-aanbod dat niet alleen de negatieve impact van het aanbod beperkt, maar dat juist ook regeneratief is. Niet alleen minder klimaatuitstoot, maar juist vergroten van biodiversiteit, gezonde bodem, duurzaam waterbeheer, lokale kringlopen sluiten. Into The Great Wide Open kiest haar eigen voedsel en drank aanbod waardoor het festival (deels) kan bepalen wat voor landbouw en productie systeem het wil ondersteunen en helpen bouwen voor de toekomst.
Om de keuzes die het festival - op voedsel- en drankgebied - de komende jaren in de juiste richting kunnen helpen sturen, zijn er een aantal leidende principes bedacht:
1. Naar een steeds lager CO2 dieet toewerken.
2. Biologisch / Regeneratief / Lokaal aanbod steeds verder vergroten
3. Afval vrij - alleen met volledig herbruikbare, hoogwaardig te recyclen of composteerbare materialen.
De stappen die in 2024 op dit gebied worden gezet:
- Verlagen van voedsel voetafdruk - Door het aandeel plant based gerechten te vergroten, geen vlees meer en wel vis te serveren, heeft het festival haar gemiddelde CO2e voetafdruk per maaltijd naar 0,4 kg kunnen brengen. Dit is al ruim onder de 0,5 kg die door de WWF wordt aangeraden om een voedingspatroon te volgen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming houdt.
Ook de crew catering is alweer meerdere jaren 100% vegetarisch.
- Alle hens aan dek – Ook dit jaar werkt ITGWO weer met een Circulaire en klimaatneutrale samenwerkingsovereenkomst voor o.a. leverancier en cateraars. Dit om iedereen te betrekken en mee te krijgen op weg naar de gezamenlijke doelstelling; een circulair en klimaatpositief festival.
Herbruikbaar servies - Alleen nog maar herbruikbaar servies op ITGWO. Het festival gebruikt in samenwerking met Paardekooper, Green cups en Accuraat alleen nog maar herbruikbare servies (warme/koude drank bekers, eten servies en bestek) voor al het eten en drinken, frontstage en backstage. Het herbruikbare servies wordt door de cateraars uitgegeven en na gebruik door de bezoekers weer via de nieuwe Inzamelpunten ingezameld. Na het festival gaan alle 60.000 eetservies items terug naar de wal waar ze afgewassen worden waarna ze weer klaar zijn voor de volgende gebruik. Met het herbruikbare servies + bekers spaart ITGWO zo’n 300.000 single use voedsel verpakking items uit.
Meten is weten - De klimaatvoetafdruk van alle maaltijden wordt voor het tweede jaar op rij met de Klimato tool nauwkeuriger in beeld gebracht. Hiermee kunnen de cateraars hun gerechten van een klimaat label voorzien, uitstoot-, watergebruik-, landgebruik gegevens berekenen waarmee goed onderbouwde vervolgstappen kunnen worden gezet.
Vorig jaar gaf ITGWO het prachtige digitale KOOKBOEK ITGWO 2023 uit.. N.a.v. de vraag naar wat een festival kan doen om de duurzame landbouw transitie vooruit te helpen, schreef Suze van Egmond haar afstudeerscriptie over eiwitten van de toekomst bij Lab Vlieland. Daar ontstond het idee om de bezoekers de gezondste, duurzaamste en lekkerste gerechten van ITGWO ook thuis te kunnen laten koken. Om herinnering, smaak en extatische gevoel van het festival te gebruiken om op een verleidelijke manier menselijk gedrag positief te beïnvloeden wat betreft hun voedselkeuzes thuis.
In dit kookboek werd een selectie van de gerechten die op ITGWO 2023 te krijgen waren vereeuwigd. Het eerste deel gaat over duurzame gerechten met een goed verhaal, het tweede deel gaat over gerechten die met de eiwitten van de toekomst zijn gemaakt en het laatste deel gaat over gerechten die ontstaan zijn binnen het kinderkunstproject rondom restjes; waar kinderen koken met de bruikbare etens resten van de cateraars.
Het digitale kookboek is nog steeds publiekelijk beschikbaar en kan hier gedownload worden.
Voor meer info over Voedsel en Drank aanbod van ITGWO 2024 zie.