Eten & drinken
Into The Great Wide Open vindt het donders belangrijk dat wat wij dit weekend eten en drinken, bijdraagt aan een zorgeloos, ontspannen en zinnenprikkelend verblijf op ons festival. Eten is een sleutel tot een betere wereld, zowel ecologisch, economisch als sociaal. Met duurzame voeding stimuleren we de wereld naar de aardbol zoals die er volgens jou uit moet zien. Culinair genieten en bijdragen aan een duurzame voedselketen gaan altijd hand in hand. Daarom dagen we onze cateraars uit om te innoveren en op zoek te gaan naar antwoorden op welbekende voedselvragen. Wie een positieve impact wil maken op zijn omgeving, minimaliseert zijn voetafdruk en draagt actief bij aan een betere wereld.
Met de kennis en kunde van onze cateraars, leveranciers en diverse partners zoals Klimato, volgen we waar ingrediënten vandaan komen, hoe we veel voedselkilometers voorkomen en zorgen dat elk gerecht een goed verhaal vertelt dat strookt met de visie van ons festival en die van het eiland waar we zo graag samenkomen, de gemeenschap van Vlieland.
Dit jaar kiezen we voor gerechten met groente, fruit, granen, vis en schelpdieren, veelal afkomstig uit de lokale of regionale omgeving. Into The Great Wide open speelt zich af aan de Waddenkust, een gebied vol voedzame schatten die we vaak vergeten. Het wier dat je op het strand vindt kun je vaak gewoon eten (check bijvoorbeeld de gerechtjes van Sara Shawkat op zaterdag bij de KeukenKaravaan). In het zand liggen schelpdieren verborgen, waar je bij Zijpe Stijl volop van kunt genieten (net als de meeuwen, als je niet uitkijkt). En wist je dat ook kwallen tot een prima dis te bereiden zijn?
Voedsel moet verrijken, voeden en vervullen, met een klimaatpositieve impact op onze omgeving. Met die insteek hebben we dit jaar weer met veel zorg en liefde ons voedselprogramma voor je samengesteld. We hopen dat je je er zalig in kunt onderdompelen.
Het eten en drinken op Into The Great Wide Open wordt dit jaar verzorgd door:
HET SPORTVELD
Baken + Barista Company + Coöperatie Vlieland + Grapedistrict + De Vlielander Kaasbunker + La Molina + Lost Boys + Min12 + Peperwortel + Rising Moon + Restaurant Rotonde + Speciaalbierbar door Bierkantine + Waste to Success + Yum Saap + Zijpe Stijl
DE PUKKEL (NAAST HET SPORTVELD)
Braque + Paal50 Poffertjes + The Village + Whiskey Smoked Burgers
DE OPEN PLEK & DE KUIL
Oan Tafel + Rising Moon + Sergeant Pepper + The Village + Wat de Fiets Schaft + Wood Burgers
BIJ DE IJSBAAN
Baken + Crêpe & Co + Mirrorsoup + Wood Pizza
BOLDERPLEIN
Classic Karma Kebab + Yoigokochi + Chef Crafted Nightsnacks by Karma Kebab
De Keukenkaravaan
Sinds we in coronatijd drie bagagekarren van Rederij Doeksen ombouwden tot mobiele keuken, maken we dankbaar gebruik van de Keukenaravaan. Dit jaar vind je 'm in de Pukkel op het Sportveld, smûk onder de bomen. Tijdens het festival koken vier teams menu’s om van te dromen:
Donderdag: Café Soigné - €38,00 (excl. drank)
De mooiste land- en zeegroenten bereid volgens de signatuur van Gina en Bloeme, met cocktails en andere wildgeplukte dranken van Outsiders Foraging. Culinair journalist Hiske Versprille begeleidt het openingsdiner in gesprek met diverse voedselproducenten en organisatoren van ITGWO.
Allergenen: ei, mosterd, vis, melk, selderij, gluten, noten (kan zonder), melk en schaaldieren
Vrijdag: Franco James Bar - €45,50 (excl. drank)
De keuken bij deze restobar uit Nijmegen staat o.l.v. Hidde Nijhuis. Voor deze speciale gelegenheid werkt hij samen met zijn vrienden Owen Ebskamp en Daan Hoesbergen. De drie hebben elkaar en het koken met de natuur leren kennen bij De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Tijdens dit vegetarische viergangen diner laten de chefs de invloed van zowel onder- als bovenwaterlandschappen op de smaak van groenten proeven. Bijpassend drankarrangement met natuurwijnen en een met Nevel speciaal gebrouwen wild bier geïnspireerd op Vlieland.
Allergenen: gluten, eieren, soja, zuivel (lactose), mosterd, look, nachtschade
Zaterdag: Sara Shawkat’s Levantijnse tafel - € 45,50 (excl. drank)
Sara Shawkat knoopt de Levantijnse keuken aan de lokale met goedgevulde tafels en schenkt er huisgemaakte dranken bij.
Allergenen: (tarwebevattende) granen, melk, mosterd, sesamzaad, weekdieren.
Zondag: BAK - € 45,50 (excl. drank)
De culinaire hoofdstedelijke hoogtepunten door de helden van BAK zijn terug van weggeweest (twee rondes, dus wees erbij).
Allergenen: lactose, noten, gluten. Glutenvrij is helaas niet mogelijk.
DE TAAFEL (vegetarisch) - € 45,50 (incl. drank)
Uitgebreid ontbijten op een bijzondere plek in de eilander natuur? The Food Line-up heeft met drie chefs uit hun netwerk een unieke ontbijtervaring voor je festivalweekend bedacht. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend schuif je aan de langste tafel op Vlieland om samen te genieten van een smakelijk ontbijt vol diverse gerechten en drankjes. Elk ontbijtmenu is uniek en made from scratch, variërend van rijke Mediterrane smaken tot het lokale. Op het strand geniet je van bijzondere gerechten uit de Griekse keuken, in de duinen ontdek je de diversiteit van Nederlandse ingrediënten en daal je neer in het aardse met smaken uit de natuur.
Vrijdag: strand (10:00 verzamelen, 10:30 aanvang)
Waar het land de zee ontmoet, deelt Chef Evangelos Griekse warmte en gastvrijheid op het strand van Vlie. Met passie voor authentieke smaken creëert hij gerechtjes die traditie en cultuur vieren. Geboren in het Noorden van Griekenland vormt de geboortegrond van Evangelos de inspiratie voor dit onbijt.
Allergenen: gluten, ei, lactose, note
Zaterdag: duinen (10:00 verzamelen, 10:30 aanvang)
In de duinen schuil je voor het winderige strand. Chef Pepijn bouwt aan een gezond en duurzaam voedselsysteem, en dat verhaal vertelt hij op je bord met de beste lokale ingrediënten van regeneratieve boeren. Pepijn weet als geen ander hoe hij door bijvoorbeeld verschillende fermentatietechnieken te gebruiken, de veelzijdige smaken van groenten naar voren moet brengen.
Allergenen: geen
Zondag: duinen (10:00 verzamelen, 10:30 aanvang)
In het weelderige groen voert Chef Gilbert je mee in de geuren, smaken en kleuren van het zomerseizoen. Zijn gerechtjes zijn een eerbetoon aan de natuur, en vieren de smaken die het bos je meegeeft. Gilbert tovert de mooiste wildpluk-ingrediënten uit de natuur om Gilbert tot heerlijke gerechten.
Allergenen: gluten, ei, lactose, noten, selderij
De Vuurplaats - € 42,50 (excl. drank)
Hoewel we niet graag in herhaling vallen, moésten we het uiterst prettige Restaurant Rotonde uit Rotterdam wel opnieuw uitnodigen op de Vuurplaats van het Sportveld. Met kraakverse gerechtjes van het knisperende houtvuur, ontdek je bij de Vuurplaats bijzondere smaakcombinaties die aandoen als een culinaire knuffel met een schoon geweten. Ultiem comfort food, zonder in te boeten op duurzaamheid, voedingswaarde en ambacht. Rotonde werkt met lokale basisingrediënten zoals wildpluk, lokale groentes en met oog voor initiatieven die de wereld beter maken, zoals WAKEAT, een lokale miso brewery die food waste verwerkt tot stevige smaakmakers. Rotonde beweert niets, maar verantwoordt alles. Vraag ze er gerust naar wanneer je langskomt voor een snack of meergangenmoment.
In 2023 werd het Rotonde-team geëerd met een heuse Groene Michelinster. Duurzaam, lokaal: de termen worden te pas en te onpas gebruikt. Rotonde wil naar een wereld waar genoeg eten is voor iedereen, zonder dieren, mensen of de planeet te beschadigen. “We bereiden lokale groenten - van het land en uit de zee - granen, peulvruchten, fruit, paddenstoelen en nog veel meer. Door continu onze ingrediënten en werkwijze te bevragen hopen we een progressieve keuken te realiseren. En je bovenal een fijne tijd bezorgen, natuurlijk”, aldus Jord.
Treat yoself met goedgevulde flatbread met verse sauzen, heuse slush puppies van huisgemaakte siropen en wilde bloesem, of ga voor het driegangenmenu met bijpassende pairing die Rotonde met de collega’s van Slow Food heeft uitgezocht.
Allergenen: mosterd
Oan Tafel (vegetarisch) - € 45,50 (excl. drank)
Michelin-chefs Leendert Scholtus en Geert-Jan Vaartjes van Oan Tafel presenteren een nieuwe pop-up op de Open Plek. Kies voor een plekje aan de bar met zicht op de keuken, terwijl je van het unieke viergangenmenu geniet dat het team vers voor je bereidt. Lokale sprankelende wijnen en een vette focus op regionale groentes, planten en kruiden vormen een ware ode aan het Waddengebied. Ooit een dry-aged biet (BIET, niet bief) gegeten? Gerechten zijn ook to-go verkrijgbaar, dus parkeer jezelf in een hangmat en dompel je onder in de smaken van deze nieuwe Friese keuken.
Allergenen: pinda's, sesamzaad, ei, gluten en melk
Vuile vaat, schoon terrein
Op Into The Great Wide Open gebruik je bij het eten van je pizzaatje volledig herbruikbaar servies. Dat wil zeggen dat alle bekers, borden en bestek afwasbaar zijn. Voor de bekers krijg je een statiegeldmunt bij de bar, keramiek servies en borrelplanken mogen altijd terug naar de cateraar (worden ze heel blij van). Voor al het andere servies zijn er inleverpunten op de terreinen. Daar kun je ook terecht met afval dat je meebracht van buiten het festivalterrein. We zorgen dat dit gescheiden als grondstof verwerkt wordt waardoor het z’n waarde behoudt.
In 2025 willen we als festival circulair werken en daar zijn we ontzettend goed voor op weg.
Nu al het servies herbruikbaar is houden we op het festivalterrein alleen nog de etensresten met wat servetten over. Dit wordt gecomposteerd en daardoor is het terrein helemaal afvalvrij. De andere minstens zo belangrijke stap is om in de keukens en buiten het terrein de grondstoffen gescheiden in te zamelen. Dit doen we door met een groot team van vrijwilligers de inzameling uiterst secuur te coördineren. En dit lukt, maar het blijft een intensieve klus. Daarom vragen we van jou als bezoeker om hier zo goed mogelijk aan bij te dragen: Voorkom dat je iets weg moet gooien. En is het toch nodig? Zorg dan dat de grondstof zijn waarde behoudt door het gescheiden in te leveren of buiten het terrein in de juiste bak te gooien. Zo komen we samen een stap dichter bij een circulair festival.