Praktisch

Alles wat je moet weten over Into The Great Wide Open 2023 en je bezoek aan Vlieland.


Into The Great Wide Open 2023 vindt van 31 augustus tot en met 3 september plaats op Vlieland. Hieronder vind je alle praktische info rondom jouw bezoek aan het festival.

Geen zin in scrollen? Via de knoppen in de menubalk spring je eenvoudig naar een specifieke categorie. En kan je het antwoord op je vraag echt nergens vinden? Neem dan contact met ons op via info@intothegreatwideopen.nl.

Praktisch

Vervoer

Boot naar Vlieland

Naar Vlieland reis je met de veerboot. Deze vertrekt van het vasteland vanaf Harlingen Haven. Tickets voor de boot van Harlingen naar Vlieland koop je via Rederij Doeksen. Op hun website kan je alles vinden over de tarieven en dienstregeling met de veerdienst of de sneldienst. Ook vind je er informatie over bagagevervoer, fietsen meenemen op de veerboot en de faciliteiten in de terminal.

Ook dit jaar zullen alle bootovertochten die bezoekers voor het festival maken klimaatneutraal worden gemaakt, met behulp van de Goede Reistoeslag op de festivaltickets voor volwassenen. Reis je op duurzame wijze naar Harlingen Haven, dan krijg je de toeslag à €7,50  terug in de vorm van consumptietegoed.

De Goede Reis

Dit jaar zit op ieder ticket voor Into The Great Wide Open een toeslag van €7,50 voor De Goede Reis. Deze toeslag wordt gebruikt om de reis van alle bezoekers klimaatneutraal te maken en de voetafdruk van het festival met ten minste 50% te verkleinen. Bezoekers die groen reizen, krijgen €7,50 op het festival terug in de vorm van consumptietegoed. Meld je tijdens het festival bij de Goede Reis-balie met een bewijs van jouw groene reis en je toegangsticket. Lees hier hoe je op een duurzame manier naar Harlingen Haven reist. 

Parkeren in Harlingen


Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de buurt van de haven van Harlingen. Hier vind je de verschillende opties in Harlingen en op de route daar naartoe. Je kan ook alvast je parkeerplek reserveren. De locatie Lang Parkeren (op vijftien minuten lopen van de terminal) heeft ook een pendeldienst naar de terminal van Rederij Doeksen.

Zorg er in verband met de verwachte drukte voor dat je ruim op tijd op de parkeerplaats in Harlingen bent. Wil je zonder stress de boot pakken, zorg dan dat je anderhalf tot twee uur voor de afvaart aanwezig bent. Een bakje koffie of kibbeling doet de tijd dan makkelijk doden.

Transport op Vlieland

Aangekomen op Vlieland is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding bagage op het logeeradres te laten afleveren door Bagagevervoer Vlieland. Desgewenst brengt dezelfde vervoerder de tassen en koffers weer terug naar de bootterminal in de haven. Vergeet niet de bagage te labelen met je naam.


De festivallocatie is goed te belopen, maar Vlieland is ook fijn op de fiets. Fietsverhuurders zijn dichtbij de bootterminal gevestigd. Voor alle paardenliefhebbers zijn er ook paarden en pony’s te huur bij een van de twee manages op het eiland.


Vanaf Kampeerterrein De Lange Paal rijden bussen naar het Sportveld (Halte Stortemelk).

Overnachten

Annuleringsvoorwaarden kampeervouchers

De drie soorten kampeervouchers hebben verschillende annuleringsvoorwaarden. Hierbij op een rijtje:

Kampeervoucher Stortemelk
De voucher voor Kampeerterrein Stortemelk is eigenlijk een tijdelijke reservering. Heb je de reservering definitief gemaakt, dan gelden de annuleringsvoorwaarden van Kampeerterrein Stortemelk. Tarieven en annuleringsvoorwaarden vind je op de website van Stortemelk. 

Kampeervoucher De Lange Paal
De voucher voor De Lange Paal is een boeking voor één persoon. Je kan deze indien nodig annuleren per e-mail, via ticketing@intothegreatwideopen.nl. Vermeld in je mail het ordernummer en de voor- en achternaam van de persoon die de bestelling heeft geplaatst. 

Bij het annuleren zijn er vier scenario's:

  • Bij annulering van de reservering tot één maand voor 31 augustus 2023, worden alleen annuleringskosten in rekening gebracht van €7,50.
  • Bij annulering binnen één maand voor 31 augustus 2023 blijft 50% van het gefactureerde bedrag verschuldigd (toeristenbelasting komt te vervallen).
  • Bij annulering binnen één week voor 31 augustus 2023 blijft het gehele aankoopbedrag verschuldigd.
  • Indien je zonder nadere kennisgeving niet arriveert, wordt dit beschouwd als een annulering en blijft het volledige aankoopbedrag verschuldigd.

Kampeervoucher BlueCAMP
Annuleren is niet mogelijk. In het geval van vragen kan je contact opnemen met info@bluecamp.nl.

Kampeervouchers Stortemelk, De Lange Paal en BlueCAMP

Via de ticketverkoop bieden we drie kampeeropties aan. Hiervoor koop je een kampeervoucher, die allemaal net even anders werken. Hieronder leggen we uit: 

Kampeervoucher Stortemelk | €10,-* | recht op reservering voor één tentplek, max. 4 personen
Een voucher voor kampeerterrein Stortemelk geeft je het recht om een reservering voor één tent op kampeerterrein Stortemelk te maken. Je kan zelf besluiten met hoeveel mensen je in de tent gaat slapen tot maximum van vier personen. Let op: deze voucher is dus geen daadwerkelijke reservering op Stortemelk zelf. In maart 2023 ontvangt iedereen die een kampeervoucher Stortemelk kocht een bericht met meer informatie over het omzetten van de voucher naar een daadwerkelijke reservering.

*In voorgaande jaren werden veel vouchers voor Stortemelk niet verzilverd. Daarmee werd de capaciteit van Stortemelk niet optimaal benut. Daarom is door ons gekozen om hier een kleine prijs tegenover te zetten die ten goede komt aan de programmering van het festival.

Kampeervoucher De Lange Paal | €75,- | 1 persoon, 4 nachten
Een voucher voor natuurkampeerterrein De Lange Paal is een reservering voor één persoon voor vier nachten (aankomst op woensdag 30 of donderdag 31 augustus). Wil je een nacht extra blijven, dan kan je dat ter plekke regelen met de boswachter. Ongeacht met hoeveel tenten je komt, heb je dus voor iedere persoon een voucher nodig. 

Kampeervoucher BlueCAMP | €375,- | 2 personen, 3 nachten
Het BlueCAMP-arrangement bestaat uit een verblijf van donderdag 31 augustus tot zondag 3 september in een van de tweepersoons BlueCAMP-tenten op De Lange Paal, inclusief iedere ochtend een vers ontbijtje. De tentstof van deze tenten is gemaakt van gerecycled denim in samenwerking met TenCate Outdoor Fabrics. De hosts zorgen voor een ontspannen verblijf waarbij je niets tekort komt. Deze voucher is geldig voor twee personen en voor drie aaneengesloten nachten tussen donderdag 31 augustus en zondag 3 september. Een nachtje langer blijven kan ook in overleg met BlueCAMP via info@bluecamp.nl.

Overige accommodaties

Je kan ook in een van de vele andere accommodaties op Vlieland verblijven. Je kan deze onder andere boeken via de site van VVV Vlieland.

Overnachten tijdens het festival

Accommodatie tijdens het festival is op eigen gelegenheid. Er zijn verschillende mogelijkheden op het eiland; kamperen, hotels, Slaapschepen of in een van de vele vakantiehuisjes.

Bij de start van de kaartverkoop op 28 januari om 10:00 uur is het mogelijk om een kampeervoucher voor Kampeerterrein Stortemelk, Kampeerterrein De Lange Paal of een BlueCAMP-arrangement aan te schaffen.

Slaapschepen


Het is ook mogelijk om te overnachten op een van de slaapschepen en wakker te worden op het water. Je slaapt op een boot dan in de jachthaven van Vlieland, op loopafstand van het festivalterrein. Voor meer informatie en reserveringen: Slaapschepen.nl.

Tickets en verkoop

Donatie

Kaartkopers die het kunnen missen, kunnen er dit jaar voor kiezen een donatie te doen waarmee mensen die het minder breed hebben ook kans krijgen het festival te bezoeken. Into The Great Wide Open stelt festivaltickets beschikbaar voor minderbedeelde gezinnen, die worden uitgekozen in samenwerking met Quiet en weekendschool Baljée in Leeuwarden. Met donaties van het publiek kan hen het weekend volledig kostenvrij worden aangeboden, inclusief overnachtingen en consumpties. De pilot met vijf gezinnen in 2022 was een groot succes.

Naam veranderen

Het is mogelijk om de naam van je gepersonaliseerde ticket te wijzigen. Ga via je bevestigingsmail van Paylogic naar 'Orderstatus', onderaan de mail. Via de knop 'Naamswijziging' kan je de naam op het ticket aanpassen. 

Personaliseren

Na het kopen van tickets vragen we je om je festivaltickets te personaliseren. Dit kan direct, maar kan ook op een later moment, tot aanvang van het festival. Je kan dit doen via de bevestigingsmail van Paylogic. 

Heb je tickets gekocht voor je vrienden? Dan vragen we je ook de tickets van je vrienden te personaliseren. Zij zullen daar een bevestiging van krijgen per email. 

Het is mogelijk om de naam van je gepersonaliseerde ticket te wijzigen. Ga via je bevestigingsmail van Paylogic naar 'Orderstatus', onderaan de mail. Via de knop 'Naamswijziging' kan je de naam op het ticket aanpassen. Lukt het niet, dan kan je ook nog een blik werpen op de uitleg van Paylogic

Kampeervouchers hoeven niet te worden gepersonaliseerd.

Prijzen

Voor Into The Great Wide Open zijn alleen weekendtickets beschikbaar. Per order kan men maximaal 4 tickets voor volwassenen bestellen. De ticketprijzen zijn inclusief Goede Reis toeslag en exclusief €2,- servicekosten per ticket. De bootovertocht naar Vlieland en overnachting op het eiland zijn niet inbegrepen.


Ticketprijzen:

Volwassenen - €212,50,- (uitverkocht)
12 t/m 17 jaar - €65,-
4 t/m 11 jaar - €45,-
Tot 4 jaar - gratis


Helaas ontkomen ook wij daarmee niet aan een stijging van de prijzen. Dat wringt, want we willen ons festival graag voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden. Maar we zien ons net als iedereen geconfronteerd met fors stijgende kosten op alle fronten. Kort en wrang gezegd: zonder deze verhoging kan het festival komend jaar überhaupt geen doorgang vinden.


Uiteraard doen we wat we kunnen om de prijzen zo eerlijk mogelijk te houden. Mocht een ticket te duur voor je zijn, overweeg dan om als vrijwilliger aan te melden. In ruil voor een paar diensten krijg je dan toegang tot het festival, plus overnachtingen, eten en drinken. Daarnaast bieden we een aantal minderbedeelde gezinnen (via Quiet en weekendschool Baljée in Leeuwarden) een gratis ticket voor Into The Great Wide Open 2023 aan. Vorig jaar was dat een groot succes. Kaartkopers die het kunnen missen kunnen dit jaar bij het aanschaffen van hun ticket een extra donatie doen, waarmee voor deze gezinnen het hele weekend kostenvrij gemaakt kan worden.

Ticket ontvangen

De tickets worden niet direct, maar pas vlak voor het festival per mail toegestuurd om illegale handel te voorkomen. Zorg ervoor dat je je tickets hebt gepersonaliseerd voordat we de e-tickets versturen. Hierover ontvang je later meer informatie.

Ticket over

Vanaf 1 maart is de Wachtlijst geopend. Je kunt daar festivaltickets en kampeervouchers die je over hebt doorverkopen. In de bevestigingsmail van Paylogic staat de knop 'MyOrder'. Daar geef je aan welke tickets je wilt aanbieden.

Tickets via derden

Into The Great Wide Open verkoopt geen tickets via derden. Om het risico op doorverkoop van tickets tegen woekerprijzen zo veel mogelijk te beperken, worden er alleen tickets verkocht via onze eigen website. Mocht je tijdens de voorverkoop van Into The Great Wide Open geen tickets kunnen bemachtigen, koop dan alsnog nooit je ticket(s) via kanalen die niet horen bij www.intothegreatwideopen.nl. Kijk op Weet Waar Je Koopt voor een nagenoeg volledig overzicht van zwarthandelaren. De meest veilige optie om bij een uitverkocht festival alsnog tickets te kopen is via de Wachtlijst. Deze wordt medio maart geopend.

Zie je toch een externe partij die kaarten verkoopt? Laat je niet verleiden. Dergelijke websites werken namelijk als volgt: vaak bieden ze kaarten al te koop aan, voordat de officiële verkoop is gestart. Ze gaan er vanuit dat ze aan kaarten kunnen komen, om deze vervolgens tegen hogere prijzen te verkopen. Die kanalen hebben echter evenveel kans om tickets te bemachtigen als iedere andere potentiële koper, we zullen immers nooit met hen samenwerken. 

Goed om te weten is dat wij de e-tickets pas vlak voor het festival naar de kaartkopers sturen. Doordat we tickets pas wat later toesturen, hopen we het rondgaan van ongeldige tickets tegen te gaan.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op via info@intothegreatwideopen.nl.

Verkeerd kinderticket gekocht

Heb je per abuis een verkeerd kinderticket gekocht? Je kunt dit gemakkelijk zelf wijzigen.

Wanneer je een bestelling hebt geplaatst, ontvang je een bevestigingsmail met daarin een knop die toegang geeft tot MyOrder. MyOrder is de centrale pagina waar je je bestelling kunt beheren. Hier kan je via 'Meer acties' kiezen voor ‘Tickets ruilen’. Als je dit selecteert, kan je aangeven welke producten uit de order je wilt wijzigen. De rest wijst zich vanzelf.

Festival

Blokkenschema

Het blokkenschema wordt medio augustus bekend gemaakt.

Daarnaast maken we dit jaar weer gebruik van de gratis app TimeSquare. Hiermee heb je het programma, het blokkenschema en een plattegrond altijd in je broekzak. Je kunt ook programmaonderdelen als favoriet markeren en pushmeldingen aanzetten. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de onvermijdelijke wijzigingen die zich in het programma zullen voordoen.

Eventuele wijzigingen worden tijdens het festival ook kenbaar gemaakt bij de infobalie op het Bolderplein. 

Cashless

Het einde van het muntentijdperk: dit jaar kun je alleen met pin betalen. Op deze manier houden we de toch al zo hard stijgende prijzen eerlijk voor iedereen – er hoeft immers niet meer in stappen van minimaal een halve munt geprijsd te worden.

Heb je toch alleen cash mee, dan kun je bij de informatiebalie op het Bolderplein voor een betaalkaart kopen, waar je je cash als tegoed op kunt zetten. Deze kaart kun je ook als groepspas kopen. Het restsaldo op de kaart kun je tot dertig dagen na het festival online terugvragen.

Datum

Into The Great Wide Open 2023 vindt plaats van donderdag 31 augustus tot en met zondag 3 september.

Fiets huren

Eenmaal op Vlieland is het makkelijk en praktisch om je per fiets te verplaatsen. Om alvast op zoek te gaan naar je ideale tweewieler, trap door naar de websites van Jan van Vlieland, Frisia of Zeelen.

Parkeer je fiets bij de verschillende festivallocaties op de daarvoor bestemde plekken en niet in de eerste de beste bosrand die je tegenkomt. 

Het kampeerterrein Lange Paal ligt wat verder van de festivallocaties af en daarom adviseren wij de festivalbezoekers die hun kampement daar op hebben gezet om een een fiets te huren. 

Er rijden ook bussen tussen Lange Paal en het festivalterrein volgens de reguliere dienstregeling.

Programma

Bekijk het programma voor Into The Great Wide Open 2023 hier.

Toegankelijkheid

Afstand

De afstand tot de locaties verschilt per jaar, maar in principe zijn alle festivallocaties op wandelafstand van elkaar. Mocht je je toch liever verplaatsen per fiets op het eiland, dan kan je een fiets huren bij de verschillende fietsverhuurders op het eiland. 

Informatie voor mindervalide bezoekers

Into The Great Wide Open vindt plaats in de natuur, waar de ondergrond zacht en hobbelig kan zijn. Daarmee is het helaas niet het meest rolstoelvriendelijke festival van Nederland. Maar: waar een wil is… 

Op het festival is een mindervalidentoilet bij het Sportveld aanwezig. Hulp nodig? Spreek een van onze medewerkers aan. Ze helpen je met alle liefde.

Bij specifieke vragen of voor meer informatie kan je contact opnemen via info@intothegreatwideopen.nl. We denken graag met je mee. 

Huisregels

Alcohol

Let een beetje op je consumptie, dat is voor iedereen het leukst, inclusief jezelf. We schenken alleen alcohol aan mensen boven de 18 jaar. Er kan worden gevraagd om je legitimatie, zowel bij het inwisselen van je ticket voor een polsbandje als aan de bars.

Drugs

Niet doen joh. Als het misgaat is het dichtstbijzijnde ziekenhuis alleen per boot (en in nood per helikopter) te bereiken. Bovendien: meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid softdrugs is verboden, net als harddrugs in het algemeen. Wie wordt betrapt loopt het risico van het festival en de campings te worden verwijderd. De politie houdt regelmatig controles, zowel in Harlingen als op Vlieland. Neem het risico gewoon maar niet.

Eten en drinken

We accepteren geen blikjes en glaswerk op het festivalterrein. Ook het meenemen van eigen eten en drinken is niet toegestaan (water uitgezonderd). Houd hier rekening mee bij de toegangspoortjes. Er zijn legio mogelijkheden op het terrein om lekker te eten, en buiten het terrein mag je natuurlijk je eigen versnaperingen nuttigen. In verband met onze vergunning en om zwerfafval te beperken mogen er geen op het terrein gekochte drankjes mee naar buiten, dus drink ze op bij de podia waar je ze gekocht hebt.

Flyers en posters

Het is niet toegestaan op de locaties van het festival te flyeren of posters te plakken.

Fotografie/video/audio

Fotograferen en filmen is toegestaan, maar wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade die aan apparatuur ontstaat tijdens het festival of op ons festivalterrein. Deel de foto’s vooral met ons op social media, gebruik daarvoor de hashtag #ITGWO23. Vinden we leuk.

Geluid

Denk aan je oren, draag geluidsbescherming tijdens de concerten. Bij de infobalie op het Bolderplein en in De Winkel op het Sportveld zijn oordoppen te koop. In De Winkel worden ook geluidsbeperkende koptelefoons voor kinderen verkocht.

Huisdieren

Die zijn niet toegestaan. Dieren houden trouwens toch niet van harde muziek.

Milieu en natuur

Vlieland heet ons al jaren hartelijk welkom, en dat zien we ook graag nog jaren zo. Dus denk aan het milieu en houd het eiland schoon. Ook al kun je het niet altijd direct of met het blote oog zien, op Vlieland zijn veel bijzondere en soms ook beschermde plantjes en dieren te vinden. Into The Great Wide Open is extra voorzichtig en houdt daar bij de voorbereiding en opbouw rekening mee. Wij vragen jullie dat ook te doen en alleen op de paden te lopen.

Paraplu’s

Je mag je paraplu meenemen het terrein op, maar het is niet de bedoeling dat je deze opsteekt voor het podium. Je medebezoekers zien ook graag wat daar gebeurt. Paraplu’s worden bij overlast in beslag genomen en helaas hebben we geen paraplu-park waar ze in dat geval bewaard worden.

Respect

Heb respect voor elkaar en gun iedereen een te gek festival. Agressiviteit is nooit de oplossing. Dus: vier feest, maar houd rekening met de zon, pas op met alcohol en denk aan het feit dat we met veel mensen op een kleine plek bij elkaar zijn.

Roken

Er is extreme droogte op Vlieland. Roken mag alleen op de daarvoor aangewezen plekken. Je peuk doe je na afloop natuurlijk in een daarvoor bestemde asbak en zeker niet op de grond.

Rust

Vlieland is een eiland van rust en ruimte. Respecteer dat. Houd er ook rekening mee dat we veel kinderen te gast hebben. Bewaar 's nachts op de campings de rust. Op Stortemelk geldt absolute stilte van middernacht tot zeven uur in de ochtend.

Strand en kampvuur

's Nachts een fikkie stoken op het strand: dat mag, maar alleen na aanvragen van een vergunning bij de receptie van Stortemelk. 's Morgens vroeg rennen er weer kinderen rond op blote voeten. Laat daarom geen rotzooi achter en geef het goede voorbeeld aan de volgende generatie.

Vandalisme en graffiti

Ten strengste verboden. Wie wordt betrapt wordt overgedragen aan de politie.

Vuur

Op de campings is open vuur ten strengste verboden. Op het strand mag je gerust een fikkie stoken, maar er mag niet met hout gesleept worden over de campings.

Wapens

Nee toch.