Eten en drinken

Op onze festivalterreinen heb je de verwennerij voor het uitkiezen. Met liefde is ons voedselprogramma samengesteld: tientallen cateraars uit alle windstreken zorgen tijdens Into The Great Wide Open graag goed voor je. We vinden het belangrijk dat wat we dit weekend eten en drinken, bijdraagt aan een ontspannen, comfortabel en smaakvol verblijf op ons festival. Ook zien we dat eten een sleutel is tot een betere wereld, zowel ecologisch, economisch als sociaal. Culinair genieten en bijdragen aan een duurzame voedselketen gaan altijd hand in hand.

Eten en drinken
Beeld: Alice Angelini
Eten en drinken
Beeld: Alice Angelini

Dit jaar kiezen we voor gerechten met groenten, fruit, granen, vis en schelpdieren, veelal afkomstig uit de lokale of regionale omgeving. Wanneer je op Vlieland om je heen kijkt zie je de wereld van de Waddenkust, vol met voedzame schatten die we vaak vergeten. Het zeewier dat je op het strand vindt kun je vaak gewoon eten (bijvoorbeeld tijdens het Mosseldiner op zaterdag bij de Keukenkaravaan). Tussen Vlieland en Terschelling groeien volle, verse Japanse oesters: een exoot die bij uitstek opgegeten moet worden om te voorkomen dat ze andere schelpdieren verdringen (dagvers op het Sportveld verkrijgbaar bij de oesterbar). Ook aan vele wijnen, bieren (met natuurlijk ons eigen Zeevonkje) en cocktails kun je je hart ophalen.

Met de kennis en kunde van onze cateraars en leveranciers en diverse partners zoals Klimato of ChefChain, brengen we samen in beeld waar onze ingrediënten vandaan komen, hoe we voorkomen dat er veel kilometers afgelegd worden, zorgen dat elk gerecht een eigen verhaal vertelt dat strookt met de visie van ons festival en van het eiland waar we zo graag samenkomen.

 

De cateraars


Het Sportveld

Bierkantine + Braque + Vis & Oesterbar + Grapedistrict + La Molina + The Lost Boys + Koffiestation Microbranderij Groningen + Min12 + Mr. & Mrs. Watson + Paal50 + Peperwortel + Rising Moon + Rotonde + The Village + Vlielander Kaasbunker + Yum Saap

De Open Plek

Koffieshop August + Mirrorsoup + Rising Moon + Sergeant Pepper + The Village + Wat de Fiets Schaft + Wood Burgers

De Tokkelbaan

Bar Hummulus + Branderij Baken Vlieland + Crêpe & Co + Grapedistrict + Wat de Griek Schaft + Wood Pizza

Bolderplein

FunkGilde + Karma Kebab + Yoigokochi

 

Eten en drinken
Beeld: Tom van Huisstede

De Keukenkaravaan

Sinds we in coronatijd drie bagagekarren van Rederij Doeksen ombouwden tot mobiele keuken, maken we dankbaar gebruik van onze Keukenkaravaan. Je vindt ze weer bij De Pukkel op het Sportveld, smûk onder de bomen. Tijdens het festival koken vier grandioze teams menu’s om van te dromen met op donderdag de De Japanner met sake pairings door Yoigokochi, op vrijdag Restaurant Oan Tafel met een menu uit de nieuwe Friese keuken, zaterdag Het MosselNet x Zijpe Stijl en zondag de bijzondere beleving Land Inzicht.

Onderaan deze pagina lees je meer en kun je reserveren.

De Vuurplaats

Puur, vers en lokaal: dit jaar draait Restaurant Rotonde uit Rotterdam de Vuurplaats op het Sportveld. Met kraakverse gerechtjes van het knisperende houtvuur, ontdek je bij de Vuurplaats bijzondere smaakcombinaties die aandoen als een culinaire knuffel met een schoon geweten. Ultiem comfort food, zonder in te boeten op duurzaamheid, voedingswaarde en ambacht.

Op donderdag verzorgt Café Soigné bij de Vuurplaats een bijzonder en hyperlokaal openingsdiner. Denk eetbare zeewieren, verse vis en heel, heel veel mooie groenten.

Onderaan deze pagina lees je meer en kun je reserveren.

Eten en drinken
Beeld: Alice Angelini

Herbruikbaar servies en statiegeld

Sinds 2022 gebruiken we voor al het eten en drinken op Into The Great Wide Open volledig herbruikbaar servies. Als een van de eerste festivals ter wereld stappen we helemaal af van disposables en zetten we in op afwasbaar en herbruikbaar materiaal. Dat wil zeggen dat alle borden, bekers en bestek afwasbaar zijn. Na gebruik lever je alles netjes weer in op de daarvoor bestemde plekken. Keramiek en planken mogen altijd terug naar de cateraar. Met de transitie van composteerbaar naar herbruikbaar verkleinen we onze voetafdruk significant. De organische reststroom die overblijft is volledig composteerbaar. En zo komen we met jouw hulp weer een stukje dichterbij onze klimaatpositieve toekomstdroom. Wist je bijvoorbeeld dat je lege oesterschelp zomaar op het fietspad kan belanden waarover je volgend jaar naar je favoriete band trapt?

 

Een transparantere voedselketen

Om nog meer inzicht te krijgen in onze klimaat-voetafdruk werken we dit jaar met de Zweedse tool Klimato. Door de hoeveelheden, land van herkomst en landbouwmethode per ingrediënt in te voeren, bouwen we aan een nauwkeuriger beeld van de uitstoot door gerechten die we op Into The Great Wide Open eten. Zo kunnen we nog concreter nadenken over de impact van ons voedselprogramma op de wereld om ons heen.

Omdat er naast CO2-uitstoot natuurlijk vele andere variabelen meewegen voor een duurzamer voedselsysteem, letten we bijvoorbeeld ook op precieze herkomst van ingrediënten, het verhaal van zij die onze producten telen en de manier waarop voedselkilometers afgelegd worden. Zo werken we mede door het gebruik van Klimato bewust en weloverwogen toe naar een klimaatpositief festival.

 

ChefChain: track de voedselkilometers op je festivalbordje

De Willie Wortels van Innofest testen dit jaar weer een aantal verduurzamende innovaties, waaronder het volgen van voedselkilometers met de blockchain-database ChefChain. Chef Damien Taylor nam met Café Soigné (openingsdiner), Mosselnet (zaterdag bij de Keukenkaravaan) en Fortuna Vlieland een aantal gerechten onder de loep en maakt inzichtelijk welk verhaal er kleeft aan elk ingrediënt. Eet je dus het brood van Mevrouw de Molenaar uit Witmarsum, mosselgerechtjes bij de Keukenkaravaan of drink je een ijskoud Zeevonkje aan de bar, dan weet je precies welke voedselverhalen je eigenlijk proeft.