Kolder

Kunst en vermaak voor de kleinsten

Het kinderkunstprogramma vormt al sinds het eerste jaar een vast en substantieel onderdeel van het festivalprogramma van Into The Great Wide Open. Het biedt activiteiten en workshops voor kinderen van 0 t/m 14 jaar.

Kolderprogramma 2023

Circulair KinderkunstLab


Een Lab... als in een laboratorium? Met veiligheidsbrillen, microscopen, Petrischaaltjes en Erlenmeyers en zo?

Ja, een laboratorium! Maar dan in het bos, en zonder de witte jassen.

Net zoals onze innovatieve vrienden van Lab Vlieland (ook een Lab dus). Zij zijn een creatieve proeftuin waar nieuwe dingen worden bedacht en uitgeprobeerd om het festival ITGWO, Vlieland en de rest van het land wat schoner, zuiniger en duurzamer te maken.

Slimme uitvinden zeg maar, waar we allemaal wat aan hebben.

En in het Kinderkunstlab van ITGWO gaan we Lab Vlieland daarbij een beetje helpen.

Komende september komen kinderen die houden van onderzoeken, dingen uitvinden, proefjes doen en experimenteren dus helemaal aan hun trekken. En dat is niet alleen heel leuk en spannend, maar ook heel handig en nodig, want we kunnen best wat snuggere, creatieve oplossingen gebruiken en kinderen zijn daar over het algemeen heel goed in, weten we.

Samen met Lab Vlieland hebben we een aantal innovatieve projecten geselecteerd waar kinderen hun creativiteit helemaal de vrije loop kunnen laten.

Kolder
Foto door Marleen Annema

Centraal in het programma staat het beleven, verwonderen, ontdekken, verbeelden, onderzoeken, experimenteren, maken en spelen in de natuur van Vlieland. Er is veel ruimte voor ervaringsprojecten waarbij het kind letterlijk onderdeel kan worden van groter ‘verhaal’: een professioneel restaurant runnen bij Wietse’s Pizza of verantwoordelijk worden voor het wel en wee van een groot stout knuffelkonijn dat het eiland onveilig maakt bij Stout Konijn. Maar artistieke maak-, bouw-, en creatieprojecten vormen ook een belangrijk onderdeel, waarbij verschillende kunstdisciplines verbintenissen met elkaar aangaan en gebruik wordt gemaakt van bijzondere materialen. Een vast gegeven bij alle projecten is de relatie die de projecten aangaan met de directe omgeving: het eiland Vlieland en het festival zelf.

In de samenstelling van het jaarlijkse programma wordt samengewerkt met creatieven en (beeldend) kunstenaars die zich specialiseren of (verder) willen ontwikkelen in het uitvoeren van vernieuwende kinderkunstprojecten op locatie. Bij de selectie van de projecten wordt gekeken naar een sterke vormgeving gecombineerd met een praktische uitvoering die aansluit bij de setting van het festival en de buitenlocatie.

Kolder
Beeld door Tom van Huisstede
Kolder
Beeld door Tom van Huisstede