Eten en drinken
Op weg naar een regeneratief voedselsysteem
Bij een circulair en klimaatpositief festival hoort een horeca-aanbod dat niet alleen de negatieve impact van het aanbod beperkt, maar dat juist ook regeneratief is. Niet alleen minder klimaatuitstoot, maar juist vergroten van biodiversiteit, gezonde bodem, duurzaam waterbeheer, lokale kringlopen sluiten. Into The Great Wide Open kiest haar eigen voedsel en drank aanbod waardoor het festival (deels) kan bepalen wat voor landbouw en productie systeem het wil ondersteunen en helpen bouwen voor de toekomst.
Om de keuzes die het festival - op voedsel- en drankgebied - de komende jaren in de juiste richting kunnen helpen sturen, zijn er een aantal leidende principes bedacht:
- Naar een steeds lager CO2e dieet toewerken.
- Biologisch / Regeneratief / Lokaal aanbod steeds verder vergroten
- Afval vrij - alleen met volledig herbruikbare, hoogwaardig te recyclen of composteerbare materialen.
De stappen die in 2023 op dit gebied worden gezet:
- Verlagen van voedsel voetafdruk - Dit jaar gaat het aandeel plant based gerechten weer verder omhoog, geen vlees, wel vis. De crew catering is ondertussen 100% vegetarisch.
- Alle hens aan dek - Ook dit jaar werkt Into The Great Wide Open weer met een Circulaire en klimaatneutrale samenwerkingsovereenkomst voor o.a. leverancier en cateraars. Dit om iedereen te betrekken en mee te krijgen op weg naar de gezamenlijke doelstelling; een circulair en klimaatpositief festival.
- Herbruikbaar servies - Alleen nog maar herbruikbaar servies op ITGWO. Het festival gebruikt in samenwerking met Paardekooper, Green cups en Accuraat alleen nog maar herbruikbaar servies (warme/koude drank bekers, etensservies en bestek) voor al het eten en drinken, frontstage en backstage. Het herbruikbare servies wordt door de cateraars uitgegeven en na gebruik door de bezoekers weer via de nieuwe Inzamelpunten ingezameld. Na het festival gaan alle 100.000 etensservies items terug naar de wal waar ze afgewassen worden waarna ze weer klaar zijn voor de volgende gebruik. Met het herbruikbare servies + bekers spaart ITGWO zo’n 300.000 single use voedsel verpakking items uit.
- Meten is weten - De klimaatvoetafdruk van alle maaltijden wordt dit jaar met de Klimato tool nog nauwkeuriger in beeld gebracht. Hiermee kunnen de cateraars hun gerechten van een klimaat label voorzien, uitstoot gegevens berekenen waarmee goed onderbouwde vervolgstappen kunnen worden gezet.
- Into The Great Wide Open 2023 Kookboek - Dit jaar brengt Into The Great Wide Open een bijzonder kookboek uit. Naar aanleiding van de vraag naar wat een festival kan doen om de duurzame landbouw transitie vooruit te helpen, schreef Suze van Egmond haar afstudeerscriptie over eiwitten van de toekomst bij Lab Vlieland. Daar ontstond het idee om de bezoekers de gezondste, duurzaamste en lekkerste gerechten van Into The Great Wide Open ook thuis te kunnen laten koken. Om herinnering, smaak en extatische gevoel van het festival te gebruiken om op een verleidelijke manier menselijk gedrag positief te beïnvloeden wat betrefd hun voedselkeuzes thuis.
In dit kookboek worden de gerechten die op Into The Great Wide Open te krijgen zijn vereeuwigd. Het eerste deel gaat over duurzame gerechten met een goed verhaal, het tweede deel gaat over gerechten die met de eiwitten van de toekomst zijn gemaakt en het laatste deel gaat over gerechten die ontstaan zijn binnen het kinderkunstproject rondom restjes; waar kinderen koken met de resten van de rest van de cateraars.
Het digitale kookboek is inmiddels uit en beschikbaar voor iedereen.