Geestverruimende kunst op Into The Great Wide Open 2023

Dit zijn de eerste vier kunstenaars die nieuw werk voor het festival maken

Nieuws Gepubliceerd op 31 mei 2023

Naast muziek, film en kolder speelt de kunstroute dit jaar een prominentere rol in het festivalprogramma. Het bos achter de Open Plek is het gebied waar de kunstwerken zowel overdag als in de avond te bezoeken zijn. Onder begeleiding van gidsen, of door zelf de routekaart te volgen, vind je de kunstwerken die in opdracht van Into The Great Wide Open zijn gemaakt.

Kunstnamen

De eerste vier kunstenaars die we aankondigen zijn Heleen Blanken, die een transcendente kapel bouwt die speelt met de perceptie van de bezoeker, Jop Vissers Vorstenbosch, die 26 stalen lichtbakken in het bos ophangt waarmee hij de wisselwerking tussen techniek en de natuur verkent, Pelle Schilling, die bomen muziek laat maken met hulp van pianosnaren en een klankkast, en Vica Pacheco, die een kinetische installatie van keramische blaasinstrumenten en een dansperformance presenteert.

Geestverruiming

Into The Great Wide Open werkt ieder jaar met een ander thema voor haar kunstprogrammering en zal dit jaar aansluiten bij het thema dat kunstmanifestatie Hi-Lo presenteert: het geestverruimende vermogen van het Waddengebied. Het effect is onmiskenbaar voor iedereen die er komt; er is letterlijk en figuurlijk ruimte. Dit gebied oefent dan ook van oudsher aantrekkingskracht uit op vrijzinnigen en dwarsdenkers. Geestverruiming, in de breedste zin van het woord, vormt het inhoudelijke vertrekpunt van het kunstprogramma van Into The Great Wide Open 2023. De kunstenaars zullen dit jaar met hun werk, meer nog dan voorheen, zorgen dat al je zintuigen geprikkeld worden.

Samenwerking met Hi-Lo

Omdat het jammer is dat het kunstprogramma slechts vier dagen en alleen voor festivalbezoekers te bezoeken is, laten we dit jaar één van de kunstwerken langer zien, speciaal voor Vlielanders, badgasten en geïnteresseerde bezoekers. Het werk Baken Vlieland van Heleen Blanken is al vanaf zondag 6 augustus voor iedereen te bezoeken. Vanuit museum Tromp's Huys worden de hele maand augustus rondleidingen georganiseerd naar het kunstwerk.

Baken Vlieland is onderdeel van de kunstmanifestatie Hi-Lo, die in 2023 voor het eerst plaatsvindt rond de Waddenzee. Van april tot oktober verandert de kuststrook in een grote expositieruimte. Tot en met eind juni is de oude vuurtoren van Schiermonnikoog al een Baken, als een canvas voor lichtkunst. Er zijn verhalen op muziek gemaakt over de Afsluitdijk die de hele zomer ook alleen daar kunnen worden beluisterd in Baken Afsluitdijk. En komt er een Baken op Terschelling en een in Marrum.

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.