Programma // Kunst

Vica Pacheco

Mitote, Ollin

Een verzameling keramische blaasinstrumenten die Vica Pacheco in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk maakte, vormt de basis voor de twee nieuwe werken die ze op Into The Great Wide Open presenteert: een installatie, aangevuld met een dansperformance. Het zijn instrumenten zoals die al eeuwenlang gemaakt worden in Meso-Amerika, waar de in Mexico geboren Vica zich nauw verbonden mee voelt.

De kinetische installatie Mitote is vernoemd naar Mexicaanse slang voor feest en protest. De dansvoorstelling Ollin, wat zoveel betekent als 'constante beweging' in het Nahuatl (de oorspronkelijke taal van Mexico en andere delen van Midden-Amerika), voert Vica uit met dansers Siet Phorae, Francesca Mariano en Fernanda Soberón. De installatie en aansluitende dansvoorstelling vormen een ritueel waarin minimalistische en repetitieve bewegingen en geluiden de luisteraar naar een verruimde staat van bewustzijn brengen.

Vica Pacheco

Over Vica Pacheco

Vica Pacheco is een kunstenaar en musicus afkomstig uit Oaxaca, in het zuiden van Mexico. Haar praktijk is geworteld in experimentele muziek en compositie, maar ze werkt ook met keramiek en 3D-animatie. Pacheco woont en werkt in Brussel.

Dit werk kwam tot stand na een residency bij Instrument Inventors (iii) in Den Haag.