Programma // Kunst

Jop Vissers Vorstenbosch

Lichtverschifting


Het werk dat Jop Vissers Vorstenbosch voor Into The Great Wide Open maakt bestaat uit 25 stalen lichtbakken die in het bos worden opgehangen. Hij verkent hiermee de wisselwerking tussen techniek en de natuur. Elk van de lichtbakken is een afzonderlijk schilderij en vormt een element van het grotere lichtkunstwerk. Deze horizontale elementen vormen een scherp contrast met alle verticale lijnen van de dichte bebossing waarin het is geplaatst. Met elkaar vormen de 25 elementen een formatie zoals een zwerm vogels of een school vissen. De vorm verandert afhankelijk van het perspectief van de kijker. Je wordt hierdoor dan ook verleid om het werk juist ook van dichtbij te bekijken en te ervaren dat het niet één maar 25 afzonderlijke kunstwerken zijn.

Jop Vissers Vorstenbosch
Jop Vissers Vorstenbosch

Over Jop Vissers Vorstenbosch

Jop Vissers Vorstenbosch (1986) studeerde in 2011 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn eerste werk was met name traditionele schilderkunst. Hij heeft een voorkeur voor de randverschijnselen van het dagelijkse (stadse) leven en is onophoudelijk op zoek naar nieuwe (presentatie)vormen van de schilderkunst. Zijn werk was eerder te zien in onder meer museum Singer Laren, en in Bibliotheek Neude in Utrecht kun je een grote permanente installatie van hem bewonderen.

Dit werk wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van Mondriaan Fonds.

Podcast Kunstklanken

In Kunstklanken maak je kennis met kunstwerken die tijdens Into The Great Wide Open 2023 op Vlieland neerstrijken. In aflevering 1 hoor je kunstenaar Jop Vissers Vorstenbosch over zijn installatie van lichtschilderijen.