Programma // Kunst

Heleen Blanken

Baken Vlieland: SIN▲TθPIUM


SIN▲TθPIUM is al vanaf 6 augustus op Vlieland te bezoeken als Baken Vlieland van kunstmanifestatie Hi–Lo. Het kunstwerk zal tot en met het festival zal blijven staan.

SIN▲TθPIUM maakt zichtbaar wat niet direct met het blote oog te zien is: de natuurlijke harmonie van golven en patronen. Midden in het bos vind je een architectonische, serene ruimte waarin licht, reflecties en de breking van het licht een centrale rol spelen, en waarin je blik voor even breekt en vervormt.

Heleen

De inspiratie voor dit bouwwerk vindt zijn oorsprong in de sinusgolf, een fundamenteel wiskundig concept dat ons helpt cyclische aard in de natuur te begrijpen, zoals de golven van licht, patronen in het water, geluidsgolven, seismische golven en de beweging van atomen. Het dak van het gebouw deint langzaam op en neer. Op het moment dat de zon loodrecht boven de ruimte staat, worden de kleurschakeringen en de betovering van het gebroken licht zichtbaar.

SIN▲TθPIUM stelt ons vragen over de tegenstelling tussen het artificiële en het natuurlijke, en hoe deze misschien wel dichter bij elkaar staan dan we denken. Het roept op tot reflectie over de relatie tussen de mens, de natuur en het kunstmatige.

Over Heleen Blanken

Heleen Blanken is een interdisciplinaire kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. Ze werkt in verschillende disciplines waaronder video, scenografie, installatie en sculptuur. In haar praktijk bevraagt Heleen Blanken aan het spanningsveld tussen het menselijke en het organische en onderzoekt ze de verschillende lagen van onze esthetische perceptie van de natuurlijke omgeving.


Dit werk is een gezamenlijke productie van Into The Great Wide Open en Hi-Lo, in samenwerking met Museum Tromp’s Huys.
Het kwam tot stand met hulp van Daniël de Bruin (engineering), en wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.


Extra programma bij Baken Vlieland: SIN▲TΘPIUM

Ga mee met de wandeling AANGELENGDE BOSPRUT van kunstenaar PJ Roggeband, die je meeneemt op tocht door bos en duinmassief. Onderweg klopt hij de geschiedenis los, betrapt ‘het wonder van Vlieland’ en gaat aan de haal met dansende bomen, duin en bos. PJ leidt je in ca. 45 minuten van Museum Tromp’s Huys naar SIN▲TΘPIUM. De wandeling vertrekt 26 augustus t/m 3 september dagelijks om 14:00 uur vanaf Museum Tromp’s Huys (Dorpsstraat 99). Meedoen kan door je aan te melden bij de kassa. Entree is €5 - maar gratis op vertoon van je festivalbandje.