Het affiche voor Into The Great Wide Open 2023 is vijftien muzikale acts rijker

Onder meer Arooj Aftab, Sticks en De Toegift zijn er op Vlieland bij

Nieuws Gepubliceerd op 3 mei 2023

Zes veelbelovende en gevestigde Nederlandse acts reizen in september naar het eiland, en daar blijft het niet bij: artiesten uit alle windstreken maken hun opwachting, van Pakistan tot Zwitserland en van Groot-Brittannië tot Australië.

Nederland is goed vertegenwoordigd in het rijtje nieuwe namen. Zo is daar legende Sticks, Neerlands hiphopzwaargewicht die vijftien jaar geleden doorbrak met Opgezwolle maar nog steeds relevant is met nieuwe soloplaat Alles Over Hoop. Het jonge Brintex Collective uit Rotterdam speelt frisse UK-influenced jazz die grossiert in funky composities waar de energie vanaf spat. Liedjesschrijver Pitou brengt een introverte wereld naar buiten, maar denk maar niet dat ze daarbij tussen de lijntjes kleurt. Amsterdams viertal Cloud Cafe staat na een aantal succesvolle optredens te popelen hun ‘folk noir’ aan het grote publiek laten horen.

Aan scheurende gitaren wederom geen gebrek. Melbournse band Floodlights grossiert in piekfijne gitaarsongs met hier en daar een mondharmonica, Ditz vuurt een flinke portie naargeestige noiserock af.

Gelukkig laat niet alles zich in genres vatten. De muziek van Wu-Lu zweeft tussen hiphop en nostalgische punkrock. De Brusselse, Russisch-Nederlands rappende Chibi Ichigo geeft hiphopbeats gezelschap van pompende breakbeat-techno en vettige gitaren. En er is betoverende Pakistaanse muziek van Arooj Aftab, die hedendaagse popmuziek, jazz en eeuwenoude soefie-gedichten combineert.

Het affiche voor Into The Great Wide Open 2023 is vijftien muzikale acts rijker
Alle muzieknamen tot nu toe

Er kan ook gedanst worden, en hoe! Lander & Adriaan nemen je mee naar hun imaginaire discotheek Biskolom, waar het één en al heavy synths, weirde beats en losgeslagen bassen is. L’Eclair brengt een instrumentale combi van disco, funk en psychedelische jams die je vooral live goed kunt en moet ondergaan.

En dan hebben we maar liefst twee soloprojecten van mannen die ook al met niet de minste bands furore maakten. Zo zijn daar Gaz Coombes, frontman van Supergrass die bewijst de in 2010 gesplitste band helemaal niet nodig te hebben, en Buck Meek, gitarist van Big Thief die los van zijn vaste entourage net even wat meer country en experiment toelaat.

Ten slotte ook genoeg poëtische muziek. Zo is daar Hamish Hawk uit Edinburgh, schrijver van oprechte, onbeschaamd geletterde liedjes. En natuurlijk De Toegift, een duo dat de werelden van poëzie en hedendaagse indiemuziek combineert met een vleugje jazz en en passant bewijst dat die ene andere band niet de enige is die een ode kan brengen aan een stukje strand in Zeeland.De ITGWO23-playlist is aangevuld met alle muzikale toevoegingen en nu te beluisteren. Daar hoor je ook eerder bevestigde acts als La Femme, Squid, KEG en Indigo Sparke. In De Radar houden we je op de hoogte van nieuwe releases van artiesten op het programma.

In aanloop naar september zullen nog meer muzieknamen en het kunstprogramma worden aangekondigd. Ontdek het reeds bevestigde programma met muziek en kolder om optimaal aan de start van een lang weekend Vlieland te verschijnen.

Into The Great Wide Open 2023 vindt plaats van 31 augustus tot en met 3 september en is – op tickets voor kinderen na – helemaal uitverkocht. Via de Wachtlijst kunnen op een veilige manier tegen kostprijs festivalkaarten en kampeervouchers worden doorverkocht.

Post

Ontvang POST, onze nieuwsbrief over wat ons beweegt, inspireert, fascineert of simpelweg leuk is.