Programma // Muziek

Pitou & zangeressen van het Kobra Ensemble

zaterdag 2 sep. 2023, 22:00 - 23:00 | De Open Plek

Betoverende zang brengt een introverte, surrealistische wereld naar buiten

Pitou & zangeressen van het Kobra Ensemble
Beeld door Daniil Lavrovski

Pitou zag als kind een groot deel van de wereld, zowel met haar koor als met haar familie, waardoor ze in aanraking kwam met allerlei culturen en muziekstijlen. Het duurde zo tot haar 16de voordat de Amsterdamse ook muziek buiten de wereld van klassiek en wereldmuziek leerde kennen. Het gevolg? Dat ze allesbehalve binnen de lijntjes kleurt. Klassieke instrumenten als de harp spelen een prominente rol, en haar harmonieën, ritmes en songstructuren nemen onverwachte wendingen. Die worden ook nog eens aangevuld met intuïtief geschreven poëtische teksten van een zelfverklaarde "lichtjes zwaarmoedige ziel", iets wat bijzonder veel indruk maakte op Elbow-frontman Guy Garvey. Nu is daar haar langverwachte debuut Big Tear, dat eigenlijk al het hierboven beschreven bevat.

Pitou neemt exclusief voor dit concert - naast haar eigen band - vier zangeressen van het Kobra Ensemble mee het podium op. Op haar debuutalbum is haar klassieke achtergrond (ze zong in een klassiek kinderkoor) terug te vinden in de meerstemmigheid die door het hele album verweven zit. Exclusief op Into The Great Wide Open wordt die meerstemmigheid nu ook live uitgevoerd, mét zangeressen waarmee ze vroeger in datzelfde kinderkoor zong. Speciaal voor dit concert werkte ze de vocale arrangementen uit die haar bandshow zullen versterken, inclusief een thema gecomponeerd voor op Vlieland.

Over Kobra

Kobra is een vocaal a capella ensemble waarin een grote diversiteit aan muziekstijlen en stemmen samenkomt - vanuit de overtuiging dat dingen niet eenvormig hoeven zijn om bij elkaar te passen. Zij en Pitou kennen elkaar goed; Pitou maakte een aantal jaar deel uit van het ensemble, tot ze verhuisde naar Antwerpen. Zij en een aantal van de zangeressen kennen elkaar al meer dan twintig jaar, uit het Nationaal Kinderkoor, waar ook Pitou klassieke scholing heeft genoten.