Programma // Kunst

Erik van Lieshout

We vroegen kunstenaars Erik van Lieshout, Raquel van Haver en Simon Wald-Lasowski om op eigen wijze te reflecteren op het thema De Kritieke Massa en dit toe te passen in een nieuw werk. Deze kunstwerken worden in beperkte oplage gedrukt, en zijn genummerd en gesigneerd te bestellen bij De Doos (één print naar keuze per doos). 

Erik van Lieshout ontwierp binnen deze opdracht een T-shirt. Dit werk borduurt voort op de film BEER, die van 27 augustus t/m 2 september gratis te bekijken is op IFFR.com/ITGWO2020 met de code ITGWO2020. 

Erik van Lieshout (Deurne, 1968) studeerde twee jaar aan de kunstacademie van Den Bosch, waarna hij van 1990 tot 1992 verbleef aan de Ateliers in Haarlem. Begonnen als schilder ontwikkelde zijn werk zich tot een breed scala aan tekeningen, film, video-installaties, performances en sculpturen. Zijn stijl is direct, geïnspireerd door hiphop. Zijn werk kenmerkt zich door het vermengen van het ongegeneerd persoonlijke met het politieke, het toepassen van sociaal-maatschappelijke clichés, die op slapstick-achtige wijze doorgevoerd worden tot iedereen de weg kwijt is. Hij heeft een grote interesse in subculturen en maakte verschillende films die zich afspelen in Rotterdam-Zuid. Zijn werk is internationaal gewaardeerd en bevindt zich in diverse museumcollecties zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Pompidou in Parijs, het MoMA in New York en het Albertina in Wenen. 

Het kunstprogramma wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.