Programma // Kunst

Cocky Eek en Schweigman& i.s.m. Machinefabriek

Baken Marrum/Vlieland: CURVE

In samenwerking met Hi-Lo en Het Lage Noorden presenteren we Baken Marrum/Vlieland: CURVE. Het is een herneming van deze klassieker onder de ‘betreedbare’ sculpturen, die reeds in 2015 werd gemaakt. Curve is een duizelingwekkende tunnel; de bezoeker betreedt het werk te voet en alleen, en ondergaat een reis zonder visuele houvast. Met elke stap drijft de buitenwereld verder af.

Met dit werk creëren kunstenaar Cocky Eek en theatermaker Boukje Schweigman een desoriënterende tocht, waarin licht, materiaal, geluid en architectonische vorm samensmelten; een totaalervaring in een magische en vervreemdende wereld. Geluidskunstenaar Machinefabriek maakt voor dit werk een nieuwe, bezwerende soundscape die de bezoeker begeleidt tijdens de reis.

Baken Marrum/Vlieland: CURVE is het tweede Baken van Hi-Lo dat een plek krijgt in het kunstprogramma van ITGWO, na Baken Vlieland: SINTθPIUM van Heleen Blanken in 2023. Het werk zal eerst, vanaf 21 juni, te bezoeken zijn in Het Lage Noorden, en verhuist voor de finissage naar Vlieland, waar het te zien zal zijn tijdens het festivalweekend van 29 augustus t/m 1 september.

Het Lage Noorden is in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke residency en kunstpodium in het Noorden. Met dit project leggen we de basis voor een duurzame samenwerking in de nabije toekomst.Baken Marrum/Vlieland: CURVE van Cocky Eek

Over Cocky Eek
Cocky Eek is een beeldend kunstenaar en vormgever. Ze creëert ruimtelijke installaties waarbij de bezoeker niet zozeer door de ruimte beweegt, maar bovenal onderdeel wordt van een bewegende ruimte. Haar favoriete materialen zijn wind en lucht, waarmee ze ruimtelijke composities, vliegexperimenten en volumineuze vloeibare vormen creëert. Cocky werkt regelmatig samen met Schweigman&. Zo ontwierp zij de opblaasstructuur van Blaas in 2013 en deed zij de scenografie van Spectrum in 2020, waarin net als bij Blaas en Curve een witte ruimte centraal staat.

Over Schweigman&
Schweigman&
is een Utrechts theatergezelschap onder artistieke leiding van Boukje Schweigman. In de afgelopen 20 jaar ontwikkelde zij een unieke werkwijze binnen de podiumkunsten. Als bezoeker betreed je wonderlijke werelden waar een spel met de zintuigen wordt gespeeld. In voorstellingen, installaties en educatieve programma’s stelt Schweigman& het lichaam en de fysieke ervaring centraal - zowel van performer als van publiek. De werkwijze van Schweigman& heeft een uitgebreid oeuvre opgeleverd met een sterke eigen signatuur. Voorstellingen spelen in binnen- en buitenland en werden meermalen met prijzen bekroond.

Over Machinefabriek
Machinefabriek is een alias van muzikant en geluidskunstenaar Rutger Zuydervelt. Zijn muziek combineert elementen van ambient, noise, minimalisme, drone, veldopnames en elektro-akoestische experimenten. De muziek kan begrepen worden als een poging om sonische omgevingen te creëren waar de luisteraar in kan vertoeven. Naast zijn eigen installatiewerk, werkte hij samen met tal van internationale muzikanten en filmmakers en schreef muziek voor diverse dansvoorstellingen.


Het kunstprogramma van Into The Great Wide Open wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en De Versterking.