Vervoer

Goeie Reis: fossiel- én bagagevrij naar Vlieland
Het transport van mensen en spullen rondom Into The Great Wide Open zorgt voor zo’n tweederde van de totale CO2-uitstoot van het festival en gebruikt een enorme hoeveelheid fossiele brandstof. Om dit aandeel te verminderen is het Goeie Reis-programma ontwikkeld. Met Goeie Reis is een reis naar Vlieland gemakkelijk, aangenaam en ook nog eens duurzaam. Zonder bagage naar Into The Great Wide Open? Dat kan met de fossielvrije bagageservice*, waarbij PostNL alle spullen van thuis naar de camping brengt. Geen gesjouw meer dus. Zo wordt het nog makkelijker om de auto te laten staan en met festivalbus of trein te reizen. De service is hier te boeken.
*De bagageservice is alleen beschikbaar vanuit de randstad naar Kampeerterrein Stortemelk.

Bus
Festivalbussen.nl rijdt op 2e generatie biobrandstof naar Harlingen. Speciaal voor Into The Great Wide Open wordt er op biobrandstof gereden, waarmee de CO2-uitstoot met 85% vermindert. De bussen rijden van Amsterdam en Utrecht naar de terminal in Harlingen. Boek de busreis hieronder:

Trein
Met de trein is de boot ook goed bereikbaar. Station Harlingen Haven ligt vlakbij de veerterminal. Op website van NS kun je de reis plannen.

Auto
Liever met de auto? Zorg dan sowieso dat alle stoelen bezet zijn. Een service als blablacar is daar een handig hulpmiddel bij.​ Maar ook een auto kan fossielvrij rijden tegenwoordig. Een dieselauto tanken met biobrandstof levert al een CO2-besparing van 85% op. Deze biobrandstof (blauwe diesel) is in Friesland op verschillende plaatsen verkrijgbaar. ​Met een elektrische auto op groene stroom is ook een duurzame reisoptie. Geen elektrische auto? Kom dan met een elektrische deelauto via mywheels of snappcar. Er verschillende parkeermogelijkheden in de buurt van haven. Klik hier voor verschillende parkeerplekken in Harlingen en op de route daar naartoe. De locatie Lang Parkeren van Tsjerk Hiddes (op 5 minuten lopen van de terminal) heeft ook een pendeldienst naar de terminal. Hiervoor wordt 1,20 euro per persoon in rekening gebracht.

Zeilschip
Altijd al eens willen zeilen naar Into The Great Wide Open? ZuiverVaren zeilt een week voor het festival naar Vlieland en heeft enkele plekken beschikbaar voor passagiers. Meer weten, neem contact op met ZuiverVaren.


Overnachten

Naast slapen op campings Lange Paal en Stortemelk is het ook weer mogelijk om te overnachten op een van de slaapschepen van Slaapschepen.nl. Je overnacht dan in de haven van Vlieland, op 10 minuten afstand van het festivalterrein. Het is dit jaar ook mogelijk om op vrijdag mee te varen naar het eiland en zondag weer terug. Voor meer informatie en reserveringen: Slaapschepen.nl, via mail of telefonisch: 0517-234234.
 


Transport op Vlieland

Aangekomen op Vlieland is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding bagage op het logeeradres te laten afleveren. Desgewenst brengen diezelfde vervoerders de tassen en koffers weer terug naar de bootterminal in de haven. Vergeet evengoed niet de bagage te labelen. 

De verschillende festivallocaties zijn goed te belopen, maar Vlieland is ook fijn op de fiets. Fietsverhuurders zijn dichtbij de veerdam gevestigd. Voor alle paardenliefhebbers en Douwe Bobs van de wereld zijn er ook paarden en pony’s te huur bij een van de twee manages op het eiland.

Vanaf Kampeerterrein Lange Paal rijden bussen naar het Sportveld (Halte Stortemelk) om 9.35, 12.05, 13.40, 15.20, 16.50, 19.20 en 21.05 uur. Van het Sportveld naar Lange Paal rijden de bussen om 9.02, 10.37, 11.32, 13.02, 14.47, 15.02, 15.37, 16.17, 18.49 en 20.32 uur. De bussen op Vlieland maken gebruik van de OV-chipkaart. Een kaartje in de bus kost € 2,00 (enkeltje) of € 3,00 (retour). Polsbandjes

Op het Bolderplein, naast de ingang van Kampeerterrein Stortemelk, zijn de tickets voor Into The Great Wide Open om te wisselen voor een polsbandje. Dit is mogelijk op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 23.00 uur en op zondag van 10.00 tot 16.00 uur. De polsbandjes geven toegang tot het Sportveld, de Bolderzaal, De Open Plek, Het Strand, Vuurboetsduin en verschillende locaties in het Dorp. 
 
18
Bezoekers onder de 18 jaar krijgen een ander polsbandje dan de 18 plussers, daar er geen alcohol wordt geschonken onder die leeftijd. Voor de nog jongere bezoekers kunnen ouders hun telefoonnummer(s) op het polsbandje schrijven, voor het geval er iemand verdwaalt. 
 Oordoppen

Oren langdurig blootstellen aan luide muziek is voor niemand gezond, ongeacht je muzieksmaak. Bij De Winkel (merchandise) en op het Bolderplein (infobalie) zijn oordoppen te koop. Voor de oren van de jongste bezoekers zijn speciale oorkappen beschikbaar. 
 Munten

Bij de bars en cateraars van het festival kan uitsluitend worden betaald met festivalmunten. Deze munten kun je op de volgende locaties kopen: Sportveld en Bolderplein (contant of met pin), Strand en Open Plek (alleen pin). De merchandise bij De Winkel op het Sportveld is contant of met pin af te rekenen. Munten kunnen worden ingewisseld voor geld op zondag 2 september tussen 8:00 en 2:30 uur en op maandag 3 september tussen 8:00 en 13:00 uur, dit kan alleen bij de infobalie op het Bolderplein.

Statiegeld
Op alle herbruikbare bekers zit een half muntje statiegeld. Als je het volgende rondje haalt kun je je beker inruilen voor een verse, of een half muntje terugkrijgen.
 Pinautomaten
 

Toch nog cash nodig? Pinnen kan bij de automaten op Dorpsstraat 120 en Boereglop 4 (zijstraat van de Dorpsstraat). 
Infobalie en Gevonden Voorwerpen 
Er zijn niet alleen munten te koop bij de infobalie op het Bolderplein, maar het is, zoals de naam doet vermoeden, ook de plek voor vragen, blokkenschema’s, programmagidsen en eventuele programmawijzigingen. Bij de infobalie kunnen gevonden voorwerpen worden afgegeven en liefst ook weer afgehaald door de rechtmatige eigenaar. 
 Water en stroom

Op veel plekken op het festivalterrein is gratis drinkwater beschikbaar. Er zijn Doppers te koop bij de barren en De Winkel (merchandise) maar je mag ook je eigen flesje meenemen. Stroom is er ook voor mobiele telefoons en andere communicatiewaar. In elk geval te vinden op het Sportveld en op Kampeerterrein Stortemelk.
 Winkels

De Kampwinkel op Stortemelk is van maandag t/m donderdag geopend van 8.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 8.00 tot 22.00, zaterdag van 8.00 tot 20.00 en zondag van 8.00 tot 18.00. Op Lange Paal is normaal geen campingwinkel, maar tijdens het festival wordt daar door de camping een uitzondering voor gemaakt in de ochtenden.
 Roken doe je zo
 

Roken op Into The Great Wide Open mag natuurlijk, maar gelieve de peuken niet op de grond achter te laten. Er zijn zoveel mogelijk asbakken voorhanden. 

In geval van extreme droogte kan de lokale overheid een rookverbod instellen in de natuur- en buitengebieden. Bij een zogenaamde ‘code rood’ mag er niet gerookt worden in de duinen, bos en het Sportveld. Er gelden dan ook restricties voor barbecues en vuur op het strand.