De Goede Reis

Klimaatneutrale reis en transport

De Goede Reis is bedacht omdat 65% van de bezoekers in 2019 nog met de (fossiele) auto kwam en dit dus moest veranderen om een klimaatneutraal festival te worden. De bedoeling van het Goede Reis-programma is om de uitstoot van CO2e door transport van bezoekers en materialen klimaatneutraal maken. Dat doen we door:

  1. Te reduceren, of voorkomen - efficiëntere transport plannen, overladen op centrale plekken, zuinigere voertuigen, meer lokaal regelen, meer hergebruik op het eiland.
  2. Om te schakelen naar fossielvrije energie - liefst, wind, zon, menskracht, groene stroom, waterstof (mierenzuur), maar minimaal duurzame biobrandstoffen (direct getankt of door Fuel Replacment).
  3. Nog niet te voorkomen restuitstoot opruimen door koolstof opslag - van zeewier en bamboe (horen tot de meeste efficiënte natuurlijke koolstof vangers) gebruiksmaterialen maken die lang meegaan. Zo houden we de koolstof langjarig in vaste vorm uit de atmosfeer.

Omdat we vinden dat iedereen zowel fossielvrij als comfortabel naar het festival moeten kunnen reizen, brengen we onder het Goede Reis programma zo veel mogelijk (bijna) fossielvrije reis- en transportopties samen. Ook voeren we dit jaar een duidelijke incentive in - de Goede Reis toeslag - die hopelijk zoveel mogelijk mensen aanzet om fossielvrij te reizen en daarnaast het nodige budget creëert om de ‘nu nog niet te voorkomen restuitstoot’ op te ruimen.

De Goede Reis toeslag

Op ieder Into The Great Wide Open-ticket zit een Goede Reistoeslag van €7,50. Deze toeslag wordt gebruikt om de reis van alle bezoekers klimaatneutraal te maken en de voetafdruk van het festival met ten minste de helft te verkleinen. Bezoekers die aantoonbaar groen reizen, krijgen hun toeslag op het festivalterrein terug als korting bij een bestelling aan de bar.

De Goede Reis beloont fossielvrij reizen: iedereen die aantoonbaar duurzaam reist krijgt de Goede Reistoeslag terug in de vorm van korting op een bestelling bij de bar op het festivalterrein. Kan je écht niet anders en reis je toch met de auto naar Vlieland? Dan wordt de toeslag gebruikt om de fossiele CO2-uitstoot van je reis door middel van fuel replacement alsnog fossielvrij te maken. Op deze manier maken we de bootovertochten van alle bezoekers, artiesten, vrijwilligers, crew en al het vrachtvervoer ook klimaatneutraal.

Goede Reis infographic

Elektrische deel auto’s voor iedereen

Hiermee breiden we de bestaande Goede Reis opties uit. Door de pilot met MyWheels in 2022 konden alle bezoekers die zelf nog geen elektrische auto hebben toch met de elektrische deelauto naar Harlingen Haven rijden. Dat is gemakkelijker, comfortabeler en goedkoper dan met de eigen fossiele auto.

Elektrisch vervoer voor crew en artiesten

Met elektrische auto’s van MyWheels werd een deel van de crew en artiesten fossielvrij naar Harlingen vervoerd. Dit koste Into The Great Wide Open niets extra's door de uitgespaarde parkeer- en reiskostenvergoedingen voor crewleden.

Duurzame reizen

Alle artiesten krijgen eerste klas treintickets aangeboden wanneer ze het vliegtuig laten staan. Soms lukt dat niet, maar vaak ook wel.

Van pilot naar bestaand product

In 2019 vlogen de eerste artiesten voor Into The Great Wide Open op Sustainable Aviation Fuel (SAF). The Climate Gig maakt het nu mogelijk voor alle artiesten (en eigenlijk iedereen) om op SAF te vliegen. Wanneer het echt niet anders kan en er wordt toch gevlogen, dan is dit de enige manier om dit fossielvrij te doen.

Duurzaam goederentransport

Leveranciers van het festival leveren hun goederen grotendeels fossielvrij. Het liefst elektrisch, maar minimaal op duurzame biobrandstof (HVO-UCO/Tall B100, Groen gas).