De Goede Reis

Klimaatneutrale reis en transport

De Goede Reis is bedacht omdat ongeveer de helft van de totale klimaatvoetafdruk van het festival door reis (mensen) en transport (spullen) komt. Hiervan komt verreweg het grootste deel doordat 62% van de bezoekers in 2022 nog met de (fossiele) auto kwam, die gezamenlijk zo’n 2,7 miljoen km afleggen.

Om een klimaatpositief festival te worden moet dat veranderen. De bedoeling van het Goede Reis-programma is om de CO2e uitstoot door reis en transport klimaatneutraal maken. Dat doen we door:

  1. Te reduceren of voorkomen: efficiëntere transportplannen, overladen op centrale plekken, zuinigere voertuigen, meer lokaal regelen, meer hergebruik op het eiland.
  2. Over te schakelen naar fossielvrije energie: liefst wind, zon, menskracht, andere groene stroom en waterstof, maar minimaal duurzame biobrandstoffen (HVO-UCO direct getankt of door fuel replacement).
  3. Nog niet te voorkomen restuitstoot opruimen door natuurlijk koolstofopslag: Met Climate Cleanup’s ONCRA steunen we regionale natuurlijke CO2 opslag projecten. Zo houden we niet alleen koolstof langjarig in vaste vorm uit de atmosfeer, maar stimuleren we ook de nieuwe circulaire en regeneratieve economie.


Omdat we vinden dat iedereen zowel fossielvrij als comfortabel naar het festival moeten kunnen reizen, brengen we onder het Goede Reis-programma zo veel mogelijk (bijna) fossielvrije reis- en transportopties samen:

Glimble - maakt het makkelijker voor bezoekers om fossielvrij te reizen en te plannen. Gebruikers kopen de tickets op één plek en ontvangen nog eens extra korting op fossielvrij reizen van en naar het festival die via de app geboekt worden.

Fossielvrije festivalbussen van Arriva Touring voor bezoekers en vrijwilligers vanuit Amsterdam, Utrecht en Harlingen.

Slinger voor carpoolen met elektrisch en HVO aangedreven voertuigen - de nieuwe carpool app voor fossielvrije auto’s, reis nog duurzamer door je fossielvrije auto te delen.

NS partner pagina - via deze pagina kunnen festivalbezoekers makkelijk en goedkoper treintickets naar Harlingen Haven kopen.

Elektrisch crew- en artiestentransport - een elektrische pendeldienst voor crew en artiesten, betaald met uitgespaarde parkeer- en reiskostenvergoedingen.

De gezeilde vrachtvloot - uitbreiding naar drie schepen. Al het herbruikbare servies, festivaldecor, Brand materieel en dranken, bekabeling van F&L, Texels bier en fietsen van Terschelling gaan mee. Geen losse dozen zeulen voor scheepspersoneel, maar volgeladen pallets.De Goede Reis-toeslag

Op ieder festivalticket zit €10,- Goede Reis-toeslag. Deze toeslag wordt gebruikt om de reis van alle bezoekers klimaatneutraal te maken en de nog niet te voorkomen rest-voetafdruk van het festival met ten minste de helft te verkleinen.

De Goede Reis

Bezoekers die aantoonbaar groen reizen, krijgen hun toeslag op het festivalterrein terug als korting bij een bestelling aan de bar. Kan je écht niet anders en reis je toch met de fossiele auto naar Vlieland? Dan wordt de toeslag gebruikt om de fossiele CO2-uitstoot van je auto reis door middel van onze samenwerking met ONCRA alsnog terug in te vangen. Daarnaast gebruikt ITGWO het Goede Reis budget ook om de bootovertochten voor alle bezoekers, artiesten, vrijwilligers, crew en al het vrachtvervoer fossielvrij en klimaatneutraal te maken via fuel replacement met Goodshipping.

Fuel replacement

Duurzame reizen voor artiesten

Alle artiesten krijgen een eerste klas treintickets aangeboden wanneer ze het vliegtuig laten staan. Soms lukt dat niet, maar vaak ook wel. In 2019 vlogen de eerste artiesten voor Into The Great Wide Open al op Sustainable Aviation Fuel (SAF) als eerste pilot op dit gebied. The Climate Gig maakt het nu anno 2023 mogelijk voor alle artiesten (en eigenlijk iedereen) om op SAF te vliegen. Wanneer vliegen niet voorkomen kan worden, dan is dit momenteel de enige (transitie) manier om dit fossielvrij te doen.

Duurzaam goederentransport

Slim vrachtladen, hergebruik van materialen en het gebruik van lokale materialen en leveranciers brengen het aantal vrachtbewegingen terug naar het minimum die er met de huidige festival opzet nodig zijn.  Leveranciers leveren hun goederen grotendeels fossielvrij. Het liefst elektrisch, maar minimaal op duurzame biobrandstof (HVO-UCO/Tall, Groen gas). Hierdoor gaat de klimaatuitstoot van vrachtvervoer met zo’n 90% naar beneden in vergelijk tot normaal fossiel transport.