Er klinkt weer muziek in de popzalen van Nederland. Dat de podia nu weer open zijn, en artiesten de bühne op mogen (en dus een belangrijke bron van inkomsten terughebben) biedt hoop, maar daaraan gingen zware tijden vooraf.

Met De Basisbeurs gaan we - mede dankzij donaties van publiek - de volgende zeven artiesten en makers voor een half jaar steunen: Pink Oculus, Nana Adjoa, Willem Smit (Personal Trainer), Yung Nnelg, Rianne van Duin (Kolderkrant), Anne Soldaat en Jasper Boogaard (Nagasaki Swim). 

Into The Great Wide Open ziet na achttien maanden pandemie dat veel Nederlandse artiesten in een benarde financiële positie terecht zijn gekomen. Het gebrek aan optredens is daar een allesbepalende factor in. Ook Into The Great Wide Open, dat tweemaal per jaar een festival organiseert op Vlieland, moest voor de vierde keer op rij haar artiesten vertellen dat het festival niet doorging.

Into The Great Wide Open is niets zonder vooruitstrevende kunstenaars en artiesten en blijft dan ook graag betrokken bij hun ontwikkeling. Op uitnodiging van het festival reist Yung Nnelg - die in 2019 indruk maakte op de Open Plek - af naar Vlieland om er met een groep gastmuzikanten te werken aan zijn nieuwe album.

Inderdaad, Let It Happen, klonk het even geleden nog hoopvol. De afgelopen maanden werd gewerkt aan een aangepast festival, in een vorm die mogelijk leek. Maar de pandemie houdt aan en een festival organiseren lijkt steeds minder haalbaar en verantwoord. De organisatie wil niet het risico lopen dat er vanwege Into The Great Wide Open besmettingen ontstaan op Vlieland, waar geen quarantaine-faciliteiten zijn en het logistiek ingewikkeld is om positief geteste mensen veilig naar de wal te vervoeren.

Voor het eerst sinds de lockdown organiseert Into The Great Wide Open in samenwerking met Lab Vlieland een kleinschalig publieksevenement op het eiland. De Blik Vooruit - het eetbare eiland - staat in het teken van lokaal eten op Vlieland en de duurzaamheidstransitie in voedsel. Het inmiddels uitverkochte programma vindt plaats op vrijdagavond 9 juli en zaterdag 10 juli. Tijdens Food for Thought op vrijdagavond wordt in een panel gesproken over de duurzame transitie van voedsel. Zaterdagmiddag wordt er een culinaire wandeltocht langs de smaken van het eiland gemaakt, daarna wordt in de avond het programma afgesloten met een diner in het bos. Een diner met enkel ingrediënten van Vlieland en de Wadden, ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.