Programma // Kunst

Vlieland in Color

Vlieland in Color

Begin juli ontmoetten vier verschillende creatievelingen elkaar voor het eerst, waarbij hun diverse culturele achtergronden, ervaringen en de gedeelde nieuwsgierigheid naar een nieuwe plek buiten de drukte van Amsterdam werden gecombineerd. ‘Kamp Guernica’ was de werktitel, in navolging van de eerdere kampen van o.a. Yung Nnelg en S10. Na een eerste ontmoeting met Claudy Jongstra en met gedeelde vaardigheden van weven en kleurextractie gingen ze de 10.000 jaar oude duinen in op zoek naar kleur, geïnspireerd door het werk Guernica de la Ecologica. 

Ze duiken hiermee in de geschiedenis van kleuren – plantenpigmenten werden gebruikt als een van de eerste kleurstoffen – en hoe botanische kleurextractie een verloren vorm van kennis is. Vlieland in Color laat zien hoe je verbinding kunt maken met deze eeuwenoude technologie, en dus weer contact kunt maken met de natuur en de biosfeer. En hoe het 'makers-activism' dat ook in het werk van Claudy zo'n grote rol speelt kan worden voortgezet. Hoe creëer je iets dat het bewustzijn verhoogt, en wat opnieuw verbinding maakt?

Op het eiland ontdekten ze bijvoorbeeld een ‘sun stressed’ koolzaadplant in zijn eentje, onderaan de vuurtoren, dat een pigment creëert dat ontzettend dicht bij de uitgebreide en complexe geschiedenis van de kleur blauw ligt. Maar blauw is niet de enige kleur op Vlieland; van gierst tot mos, tot zeewier, kamperfoelie en strandrozen - alles uniek in vorm, kleur, maat en pigment. Het kamp gaf de makers de ruimte om voort te bouwen op de vaardigheden die ze al hadden, maar ook om samen iets nieuws van elkaar en hun omgeving te leren. Tegelijkertijd stelden ze zichzelf de vraag wat de betekenis van de kleuren is. Wat is de Nederlandse vlag zonder het blauw, en de vlag van Vlieland zonder het groen, waar ook het blauw weer voor nodig is? Hoe gebruiken we deze kleuren? Hoe verbinden we ons met wat een specifieke kleur betekent voor de geschiedenis van de mens in verschillende culturen?

Tijdens Into The Great Wide Open presenteren ze het resultaat.


Vlieland in Color is een project van: Maru Asmellash / Co-founder The New Originals + Directeur Karzerne Reigersbos / Faouziat Biera Faous / Creative Director + Stylist Daily Paper / Monai Nailah McCullough / Horticulturist + Founder Planthood Amsterdam / Piet Langeveld / Kunstenaar + Founder van Mattttttttter