Programma // Kunst

Valerie van Leersum

Daar waar de vissen dol worden

Valerie

Wie oversteekt van de ene zijde van Vlieland naar de andere zijde oversteekt weet het zeker: het zijn twee totaal verschillende werelden. Met een andere golfslag, een andere geur en elk hun eigen kleuren. Maar waar komen deze twee zeeën samen? Is er een grens? Hoe verhouden ze zich tot elkaar en hoe ziet die verbintenis eruit? In haar project Daar waar de vissen dol worden gaat ze op onderzoek naar deze imaginaire grens. Via een spel neemt ze de bezoeker mee in haar zoektocht naar de kleuren die we denken te zien.

Valerie’s onderzoek naar deze vermeende grens loopt al sinds najaar 2023. Tijdens een serie eilandbezoeken interviewt ze een aantal markante Vlielanders, over wat zij weten over of voelen bij deze afscheiding. In de maanden voorafgaande aan het festival publiceert zij een serie blogs, die zullen verschijnen op Mister Motley en op deze website.

Over Valerie van Leersum
Valerie van Leersum is kunstenaar, ontwerper en lokaal-ontdekkingsreiziger. Middels haar werk onderzoekt ze de relatie tussen mens en landschap. Hoe vormt het landschap de mens en hoe geeft de mens op zijn beurt vorm aan de relatie met het landschap?

Hiervoor maakt ze beelden en installaties opgebouwd uit diverse media. Soms staan ​​de beelden op zichzelf, in andere gevallen maken ze deel uit van een installatie of veelluik. Het werk kan gelezen worden als een zoektocht naar de diepe verbondenheid met een plek. Het beweegt zich tussen enerzijds de 'feitelijke' geschiedenis en anderzijds de subjectieve beleving. Voor veel van haar werken werkt ze samen met wetenschappers en andere professionals met verschillende achtergronden. Beginnend met een artistiek onderzoek, streeft ze naar een poëtische abstractie, die de kijker of deelnemer uitnodigt om te bewegen tussen persoonlijke ervaring en de grotere context van een fenomeen.

Valerie exposeerde haar werk in kunst- en tentoonstellingsruimtes, realiseerde locatiespecifieke installaties en nam deel aan verschillende artist in residence-programma's. De afgelopen jaren werkt ze onder meer samen met, Prorail, de Ambassade van de Noordzee, CBK Zuid-Oost, Gemeente Amsterdam, de Stad Genk, Stichting Kibii Suriname, Stroud Valley Art space, Museum de Fundatie en het Oerol festival. Momenteel is Valerie ‘artist in residence’ bij Kunstfort Vijfhuizen.


Het kunstprogramma van Into The Great Wide Open wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en De Versterking.