Programma // Kunst

Transnatural: Atelier Van Lieshout

Excrementus Megalomanus
“Troon, wachttoren, spreekgestoelte, pot, cocon, module, ruimteschip, muterend virus, levend organisme, geleedpotige, liberté, égalité, fraternité, peace, pies, alles wat uw hartje begeert, urinoir, vomatorium, ejaculatorium, excrementorium, toilet der toiletten, compost to the people.”

Menselijke afvalsystemen en toiletten zijn altijd onderdeel geweest van het oeuvre van Atelier Van Lieshout. Het zijn functionele sculpturen die balanceren op de grens tussen kunst en gebruiksvoorwerp, één van de grenzen waar AVL mee speelt en zich tegen verzet. De composttoilet verscheen voor het eerst tijdens AVL-Ville in 2001, de anarchistische en zelfvoorzienende vrijstaat in de haven van Rotterdam. Een composttoilet is een hele simpele manier om iedere menselijke uitscheiding die je je maar kunt bedenken op een efficiënte manier te recyclen. 

Bij je bezoek aan Excrementus Megalomanus onttrek jezelf aan het festivalgedruis door boven het terrein uit te torenen. En terwijl je jezelf tentoon stelt, word je onderdeel het recyclingproces.

Over Atelier Van Lieshout
Atelier Van Lieshout is de studio opgericht door beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout. Sinds de oprichting in 1995 werkt Van Lieshout alleen onder deze naam, om zo de mythe van het individuele artistieke genie te doorbreken met werken die balanceren op de grens tussen kunst en design. De afgelopen twintig jaar heeft Atelier Van Lieshout een veelheid van ontwerpen geproduceerd op het vlak van kunst, design en architectuur. Wat deze werken gemeen hebben zijn een aantal terugkerende thema’s: systemen, macht, autarkie, leven en dood. Het menselijke individu tegenover het grotere geheel. Met dit oeuvre heeft Atelier Van Lieshout wereldwijd tentoonstellingen en projecten gerealiseerd.

Co-curator: Transnatural
ITGWO en Transnatural presenteren een gezamenlijk kunstprogramma gericht op de waterproblematiek. Transnatural is een Amsterdams cultureel instituut en Label dat zich richt op de samenwerking van natuurlijke processen en technologie in kunst en design. De genodigde kunstenaars zijn onderdeel van het reizend programma In the Age of Post –Drought van Transnatural, die naast ITGWO ook Oerol, EYE filmmuseum en de Dutch Design Week aandoen.