Programma // Kunst

Susanne Khalil Yusef


In het naaldbos van Vlieland laat Susanne haar nieuwe installatie We zullen dóórgaan ♫ zien, gecentreerd rondom een uitvergroting van een recent gevonden landkaart van oud Palestina, met daarop de namen van vijfhonderd Palestijnse dorpen. Deze dorpen zijn deels verborgen doordat er destijds snelgroeiende naaldbomen op geplant zijn, waardoor het nu – ruim 70 jaar later – bossen zijn in het huidige Israël. Op de plek van deze nieuwe naaldbossen steekt hier en daar nog een toren van een kerk of moskee boven de grond uit.

De mensen die vroeger die dorpen bewoonden zie je vaak, net als Susanne zelf, zitten in de alom bekende monobloc stoelen. Het zijn stoelen zonder vaste plek die altijd makkelijk verplaatst worden. Vaak met een defect, al dan niet langs de weg bij het grofvuil. Susanne’s uitvoering van deze stoel is juist allesbehalve gebroken en waardeloos.

Susanne Khalil Yusef

OVER SUSANNE KHALIF YUSEF

Susanne Khalil Yusef werd in 1984 in Duitsland geboren bij ouders die oorspronkelijk uit Jaffa in Palestina kwamen. Ze woont en werkt in Nederland. Susanne studeerde aan de St Joost academie in 's Hertogenbosch, waar ze haar bachelor en in 2018 haar master in beeldende kunst behaalde. Ze maakt kleurrijke installaties door een breed scala aan media te combineren. Op het eerste gezicht lijkt het felgekleurde werk van Khalil Yusef luchtig en speels, maar als je beter kijkt, verwijst het naar gevaarlijke situaties. In haar werk stelt ze kritische vragen over thema's als ontheemding, identiteit en sociaal-geografische machtsverhoudingen. De verhalen in haar werk zijn nauw verwant aan haar eigen biografie - zoals de conflicten in haar thuisland Palestina, migratiestromen, autonomie, oriëntalisme, ballingschap en koloniale situaties. Susanne’s werk is te op dit moment ook te zien in het Valkhof Museum in Nijmegen. Vanaf september 2022 zal ze resident zijn aan de Rijksakademie in Amsterdam.