Foraging Vlieland
In het project Foraging Vlieland onderzoeken ontwerpers Claudy Jongstra en Nienke Hoogvliet de mogelijkheden die het eiland en de zee rondom Vlieland te bieden hebben om textiele werken te produceren. Wat kun je bijvoorbeeld met zeewier doen? En wat met vaste planten? In dit project inspireren de ontwerpers elkaar, leren van elkaar en maken uiteindelijk een gezamenlijk werk met de uitkomsten van hun onderzoek. De kickoff van het project vindt plaats op Into the Great Wide Open festival 2018 en het gezamenlijke werk wordt uiteindelijk gepresenteerd tijdens het festival in 2019. 

Tijdens het festival zullen Jongstra en Hoogvliet met het festivalpubliek wandelingen over het eiland maken om materialen te verzamelen. Verschillende vragen aan het publiek worden meegenomen in het onderzoekstraject. Aanvullend kun je luisteren naar lezingen over het werk van beide kunstenaars en rondkijken tussen samples van hun eerste werk met nieuw materiaal. 

Tentoonstelling Tromp's Huys
In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad heeft Museum Tromp’s Huys de Friese kunstenaar Claudy Jongstra gevraagd om een installatie in te richten op de eerste verdieping van het museum, geïnspireerd op het ontstaan van Vlieland, geverfd met kleuren van het eiland, onttrokken uit planten van het eiland. Meer informatie is te vinden op de website van Museum Tromp's Huys

Over Studio Claudy Jongstra
Claudy Jongstra is kunstenares-textielontwerper en is wereldwijd bekend met haar monumentale kunstwerken van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten. Kenmerkend is het gebruik van wol die op ambachtelijke wijze vervilt wordt. De productieketen is hierbij zoveel mogelijk in eigen hand genomen. De wol is afkomstig van een eigen kudde van tweehonderd Drentse heideschapen in het Friese Spannum en voor de plantaardige kleurstoffen is een heemtuin opgezet.

Over Studio Nienke Hoogvliet
Studio Nienke Hoogvliet is een ontwerpstudio voor experimenteel en conceptueel materiaalonderzoek. Nienke Hoogvliet studeerde Lifestyle & Design aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens haar studie ontwikkelde ze een grote interesse in de ontwikkeling van materialen die kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld. Nienke groeide op nabij het strand en heeft daardoor al een lange fascinatie met de zee, zeewier en vissenhuid. In haar projecten SEA ME en de SEA ME-collectie onderzoekt ze hoe zeewier kan bijdragen aan een duurzamere textielindustrie. Dit zijn doorlopende onderzoeken waarvan ze de eerste bevindingen in haar boek 'Seaweed Research' publiceerde.

Expedities

Vrijdag & zaterdag: 11:00 (2x)

Inschrijven bij de Kunstbalie

Studio Claudy Jongstra en Studio Nienke Hoogvliet - Foraging Vlieland