Programma // Kunst

Sophia Bulgakova
YOU ARE SOURCE PROJECTION AND REFLECTION gaat over niet-lineair lezen in beweging. Met dit werk richt Sophia de fysieke ruimte opnieuw in, door een oneindig aantal mogelijke composities te creëren waarbij de bezoeker een bepalende rol heeft. Het publiek wordt uitgenodigd om de ruimte individueel te verkennen door zich onder te dompelen in samenvoegende en veranderende woordwolken waarbij ze met behulp van doorzichtige schermen kunnen navigeren en speels teksten kunnen vangen.

Sophia Bulgakova

De tekst die wordt geprojecteerd wordt door Sophia bij elke vertoning aangepast aan de ruimte en locatie, zowel fysiek als ook inhoudelijk. Oorspronkelijk zou het werk te zien zijn op Into The Great Wide Open 2020. De afgelopen twee jaar hebben op meerdere manieren een grote verschuiving teweeggebracht in de wereld; met de eigenschappen van een essay – zij het in ongebruikelijke vorm – zullen de woorden en zinnen in september reflecteren op de situatie in haar thuisland Oekraïne.                  

Het project is ontwikkeld als onderdeel van het Summer Sessions Network for Talent Development-programma in coproductie met Metamedia Association en V2_ Lab for Unstable Media. 

Naast dit werk is Sophia Bulgakova ook nog te zien met de live-performance ALL EYES ON, samen met Mark IJzerman op donderdagavond 1 september in de Nicolaaskerk.

Over Sophia Bulgakova

Sophia Bulgakova (Odessa, 1997) is een kunstwetenschapper en interdisciplinair kunstenaar, momenteel gevestigd in Den Haag, Nederland. Sophia werkt op het snijvlak van kunst, technologie en samenleving, met de nadruk op de relatie tussen licht, perceptie en verbeelding. Door middel van verschillende zintuiglijke input in haar installaties en performances, betrekt ze de kijkers, beïnvloedt ze hun manier van waarnemen van de werkelijkheid en onderzoekt ze nieuwe mogelijkheden daarbuiten.

Sophia studeerde beeldhouwkunst in Kiev en behaalde daarna een basisdiploma in fotografie en time-based media aan de University of the Arts London. Daarna studeerde ze af aan de Interfaculteit ArtScience aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar werken waren onder meer te zien op CTM Festival (DE), Sonic Acts Festival (NL), Baltan Laboratories (NL), Mediamatic (NL) en Ningbo City Exhibition Hall (CN).

www.sophiabulgakova.com 

Sophia Bulgakova