Een tweede ritueel op de zondagochtend: kunstenaar Rob Sweere nodigt mensen uit voor een groepsperformance die eigenlijk plaats had moeten vinden op het Sportveld, maar die ook in afzondering tot inzicht kan leiden. Onder de naam Silent Sky vraagt hij mensen om korte tijd op hun rug te liggen en naar de lucht te kijken, onder begeleiding van Sweere.

Silent Sky Project#89 is op zondag 30 augustus vanaf 10:00 hier mee te maken.

1. Ga naar een rustige plek waar je de lucht kunt zien, bijvoorbeeld een bos, balkon, tuin of strand.
2. Neem een dekentje, handdoek, yoga-matje mee, en iets voor onder je hoofd te leggen.
3. Stream om 10:00 de sessie via deze pagina (livestream binnenkort beschikbaar).
4. Maak aan het einde van de sessie een foto van de lucht.
5. Mail je foto en jouw ervaring naar info@intothegreatwideopen.nl met 'Silent Sky' als onderwerp, of tag Rob Sweere en Into The Great Wide Open in je bericht. Vinden we leuk om te zien.

Mensen zijn gewoontedieren. Rob Sweere probeert ze in zijn werk daarom uit hun dagelijkse bezigheden en gedachten te trekken en ze met andere ogen te laten kijken naar de wereld waarin ze leven. Met het Silent Sky Project# onderzoekt Rob hoe mensen over de hele wereld van elkaar verschillen of juist gelijkenissen vertonen. Al ruim 15 jaar vraagt hij groepen mensen om samen een halfuur lang in stilte naar de hemel te kijken. 88 keer vond zo’n ritueel inmiddels plaats, op 29 plekken op vrijwel alle continenten. De 89ste editie zou plaatsvinden op Vlieland, met onze eigen kritieke massa – het publiek – als materiaal. In plaats daarvan kijken we samen met een groep in stilte naar de hemel vanaf verschillende locaties. Samen blijven we allemaal thuis. Op zondag 30 augustus 2020 zal Rob Sweere door middel van een livestream een introductie geven en de 89ste Silent Sky-actie vanuit huis begeleiden. Zoek een stille plek waar je de hemel kunt zien en waar je niet gestoord wordt. We kijken een half uur in stilte naar de hemel. Je mag denken wat je wilt, voelen wat je wilt, je kunt je ogen openhouden en ook dichtdoen. Deze tijd, dit moment is helemaal voor jou en je hoeft helemaal niks. Er zijn geen doelen om te behalen. Let’s meet in heaven.

Het kunstprogramma wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.