Reinbert de Leeuw (Amsterdam, 8 september 1938) brengt vlak voor zijn tachtigste verjaardag de Early Piano Works van Satie ten gehore. De highlights van Vol. I, II en III – die bij menigeen nog als lp of cd in de kast staan te pronken – klinken live op solo piano.

De Leeuw, dé eminence grise op het gebied van moderne muziek, is bij het grote publiek vooral bekend om zijn drie bestverkopende elpees: Satie Early Piano Works Vol. I, II en III uit 1975. De platen werden later ook als CD nog vele malen heruitgegeven – voor menig klassiekliefhebber een onmisbaar exemplaar in de collectie.

Ook de Satie-concerttournees van De Leeuw in de jaren zeventig en tachtig waren een enorm succes. Daarna speelde De Leeuw liever geen Satie meer, of alleen diens onbekendere werken. Nu, vlak voor zijn tachtigste verjaardag, speelt hij de highlights van de drie beroemde lp’s.

De muziek die de excentrieke Franse componist aan het eind van de 19de eeuw schreef is actueler dan ooit: in deze hectische tijden is zijn spaarzame, verstilde muziek een oase van rust. Voor de luisteraars van toen, én de liefhebber van moderne minimal music.

Reinbert de Leeuw speelt Satie

» Website Reinbert de Leeuw speelt Satie