Programma // Kunst

Planet B: Špela Petrič

Institute for Inconspicuous Languages: Reading Lips
Dit laboratorium volgt bijna-toekomstige gebeurtenissen die zijn gedocumenteerd door het tijdschrift Science; namelijk een paper waarin wetenschappers de eerste zinvolle uitwisseling beschrijven tussen een plant en een mens, die in bredere zin kan worden omschreven als een gesprek. Het experiment vereist uitzonderlijk geduld en totale toewijding van beide kanten - na 18 jaar van wederzijds leren, kunnen de Tradescantia plant en de menselijke onderzoeker elkaars tekens begrijpen. Bij het Institute for Inconspicuous Languages ​​ontwijken we die tientallen jaren van toewijding en kunnen we met behulp van natuurlijke en kunstmatige intelligentie in de psyche van de plant turen door zorgvuldig de lippen te lezen. Wat zeggen de planten?

Over Špela Petrič
Špela Petrič, BSc, MA, PhD, is een Sloveense nieuwe mediakunstenaar en voormalig wetenschappelijk onderzoeker momenteel gevestigd tussen Ljubljana, SI en Amsterdam, NL. Haar praktijk is een multi-species streven, een afwijkende composiet die van natuurwetenschappen, natte media en prestaties. Ze probeert zich artistieke experimenten voor te stellen die vreemde relaties inhouden in de hoop onze aangrenzende mogelijkheden te verrijken. Veel van haar recente werk is gericht op het plantenleven.

Co-curator Planet B
Planet B is een internationale missie om een wetenschap-, kunst- en technologiemuseum voor de 21e eeuw op te zetten op initiatief van Waag in samenwerking met Amsterdam Science Park (ASP). Het speelt in op de groeiende behoefte aan een interdisciplinaire en inclusieve ontwerpbenadering van onze toekomst: eeuwenoude burgerzin van Amsterdam wordt voortgezet in de traditie waar niet koningen en keizers, maar burgers samenwerken en creëren en zo de toekomst van de wereld samen vormgeven. Sinds haar oprichting in 2018 is de expeditie naar ITGWO een eerste openbare stap van Planet B.