Programma // Muziek

Nederlands Blazers Ensemble

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt tijdens Into The Great Wide Open op drie verschillende momenten, op drie verschillende plekken op het eiland. Op het programma staan drie stukken van Joseph Haydn: De Schepping, Het Paradijs en De Hemel. De werken zullen allen klinken in bewerkingen die de afgelopen vijftien jaar tot stand kwamen, in samenwerking met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert, die ook op Into The Great Wide Open als verteller zal fungeren. Samen verbeelden de stukken in één dag het verhaal van het leven, van de geboorte tot de dood. 

Het Nederlandse Blazers Ensemble is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomen om in binnen- en buitenland programma’s te spelen die getuigen van een gezamenlijke honger naar avontuur. Zodoende is het NBE niet voor één gat te vangen: het combineert oud en nieuw, soorten en maten en prikkelt continu de verbeelding met onverwachte samenwerkingen. Die missie bracht het NBE reeds naar Paradiso en het Concertgebouw, maar ook naar de Londense Royal Albert Hall en staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije. Overal spreidt het ensemble ook een maatschappelijke betrokkenheid tentoon: het speelde bij de scheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse Gebieden en sloeg de handen in de binnenlanden van Suriname ineen met de plaatselijke bevolking. 

Bart Moeyaert (Brugge,1964) schrijft vanaf 1983 boeken. ‘Ik ben nooit schrijver geworden, omdat ik er altijd al een was’.  Zijn eerste boek verscheen toen hij nog maar negentien jaar was: Duet met valse noten (1983), een jeugdboek dat gebaseerd is op het dagboek dat hij als jongen bijhield. Moeyaert schrijft het liefst voor jongeren en jong volwassenen, maar heeft ook gedichten en romans voor volwassenen geschreven. De boeken, het toneel en de gedichten van Bart Moeyaert zijn sinds zijn debuut door lezers van alle leeftijden ontdekt. Tot de meest bekende titels behoren Blote handen, Het is de liefde die we niet begrijpen, Broere, De Melkweg en Verzamel de liefde. Zijn werk is vaak bekroond in binnen- en buitenland en ver- scheen tot hiertoe in eenentwintig talen. Sinds 2000 is Bart Moeyaert hoofddocent Schrijven aan de afstudeerrichting Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Op 2 april 2019 wint Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award 2019.