Programma // Kunst

Matteo Marangoni & Dieter Vandoren

Onder de noemer Komorebi ontwikkelden Matteo en Dieter een zwerm kunstmatige wezens die muziek maken als reactie op de zon, de wolken en de schaduwen van bomen die in de wind bewegen. Komorebi is een Japans woord dat "zonlicht dat door bomen schijnt" betekent. De wezentjes vormen samen een immersieve zintuiglijke ervaring. Het werk suggereert ons dat "leven” geen uitzonderlijke eigenschap is van organische levensvormen, maar tevens een eigenschap van complexe systemen die verder gaan dan biologische levens zoals wij het begrijpen.

De eerste versie van Komorebi werd oorspronkelijk ontwikkeld voor Into The Great Wide Open 2020. Door het onverwachte extra jaar dat Matteo en Dieter aan de installatie konden werken kregen de Komorebi’s meerdere tussenvormen, als een wezen wat daadwerkelijk groeit en zich ontwikkelt. Na de Komorebi Larva en de Komorebi Sensory Kit waarin ze nog handelden als individuen, zullen de Komorebi’s deze zomer na twee jaar dan toch eindelijk met honderd tegelijk samen zijn en met elkaar communiceren.

Matteo Marangoni & Dieter Vandoren

Over Matteo Marangoni & Dieter Vandoren

Matteo Holyoke Marangoni (1982, Italië) werd geboren in een gemengde Italiaanse en Amerikaanse kunstenaarsfamilie. Hij studeerde muziek, geluidstechniek en cultureel management, voordat hij in 2011 een masterdiploma behaalde aan de ArtScience Interfaculty in Den Haag.

In zijn kunstpraktijk richt hij zich op het creëren van zintuiglijke ervaringen die geluid, ruimte, beeld en lichaam met elkaar verbinden. Zijn performances en installaties presenteren fysieke processen, zintuiglijke verschijnselen en machines op zowel muzikale als theatrale manieren. Hij maakt gebruik van doe-het-zelf-elektronica, digitale systemen, architecturale ruimtes, media-archieven, automatisering, robotica, explosieven, mensen en verhalen vertellen. Met deze elementen componeert hij poëtische rituelen over de ruimte tussen subject en object, materialiteit en transcendentie, het absurde, nieuwsgierigheid, vindingrijkheid, contemplatie, identiteit, angst en spot.

Dieter Vandoren (1981, België) is kunstenaar, performer en ontwikkelaar. Hij put voor zijn werk uit verschillende achtergronden in muziek, IT en experimentele architectuur, waarbij het vaak draait om het creëren en spelen van ruimtelijke audiovisuele instrumenten en omgevingen met een sterke focus op belichaming, onderdompeling en primaire zintuiglijke ervaringen.

Dieter heeft een master in ArtScience (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten & Koninklijk Conservatorium Den Haag) en een bachelor in Digitale Communicatie (Hogeschool Utrecht). Zijn werken waren te zien bij Ars Electronica (AT), Club Transmediale, Akademie der Künste Berlin (DE), NIME/Goldsmiths (UK), Artefact/STUK (BE), Medialab Prado (ES), Electrochoc (FR), Sound Around Kaliningrad (RU), Sin Pin Pier Gallery (TWN), Gaudeamus Muziekweek, November Music, TodaysArt, STEIM, STRP, Glow, FIBER (NL) en meer.

Matteo en Dieter maken deel uit van het Haagse kunstenaarscollectief iii – Instrument Inventors Initiative.

www.matteomarangoni.com / www.dietervandoren.net www.instrumentinventors.org

Matteo Marangoni & Dieter Vandoren