Programma // Kunst

Matteo Marangoni & Dieter Vandoren

Onder de titel Komorebi zouden Dieter Vandoren en Matteo Marangoni dit jaar een bos vol kleine, lichtgevoelige geluidsdiertjes op Vlieland presenteren. Komorebi is een Japans woord dat zich vertaalt als "zonlicht dat door bomen schijnt". Tot voor kort was alleen de volwassen vorm bekend. Nu is ook een eerder ontwikkelingsstadium waargenomen: de Komorebi Larva. Over het hoe en waarom het project dit jaar niet op Vlieland te bewonderen is hoeven we verder niet meer uit te wijden, maar niet getreurd: Matteo en Dieter ontwikkelden de DIY-elektronicakit Komorebi Larva. Met een DIY-kit kun je die Larva nu zelf bouwen. De kit bevat alle componenten die nodig zijn om thuis aan de slag te gaan met zo’n wezentje. 

Hoewel de volwassen Komorebi altijd in grote zwermen voorkomt, ontwikkelt de Larva zich in afzondering. De Larva vertoont gelijkenissen met de volwassen Komorebi: hij heeft een autonome microcontroller-kern, reageert op licht en brengt geluid voort. Maar er zijn ook verschillen. De Larva is nog doof, vertoont geen luminescentie en heeft geen weersbestendig omhulsel.

We nodigen eenieder uit om zijn Larva in 2021 mee te nemen naar Vlieland. Ze zullen ernaar snakken om met soortgenoten verenigd te worden. In een workshop zullen we ze dan verder ontwikkelen en samen laten zingen. Misschien ontpoppen ze zich wel tot volwassen Komorebi?

De kit is t/m 9 augustus hier te bestellen, zolang de voorraad strekt, en is ook zeer geschikt voor beginners. Matteo’s essay Over kikkers, vuurvliegjes, uitvinding en imitatie is te lezen in Het Tijdschrift

Matteo Marangoni en Dieter Vandoren maken deel uit van het Haagse kunstenaarscollectief iii. In wisselende samenstellingen en rondom interdisciplinaire praktijken worden performances, technologie en zintuigen gekoppeld. 

Website Dieter Vandoren: www.dietervandoren.net
Website Matteo Marangoni: www.matteomarangoni.com
Meer info: www.instrumentinventors.org

Het kunstprogramma wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.