Programma // Kunst

Jurjen Alkema en Andrea Dröes

[tik]

[tik] is een lichtkunstwerk en locatiespecifieke compositie ineen, dat zowel de chaotische als geometrisch geordende eigenschappen van de natuur hoor- en zichtbaar maakt.

Jurjen Alkema en Andrea Dröes

De installatie bestaat uit 48 mechanische kastjes in het bos, die geluid en licht produceren. De plattegrond van het gebied kun je zien als een veld met punten die allemaal als individuele geluidsbron fungeren. Hierdoor kunnen zij geluid rond laten reizen door de installatie. Het tikkende en lichtgevende veld met bomen creëert een intrigerend contrast tussen natuur en cultuur; chaos en structuur; en ritmische en organische vormen. [tik] is als het ware een groot muziekinstrument met 48 toetsen, verspreid over de ruimte. Alleen klinken alle toetsen van dit instrument min of meer gelijk. Hierdoor gaat de compositie niet zozeer over melodie en klank, als wel over ritme en ruimte.

Over Jurjen Alkema en Andrea Dröes

Andrea Dröes en Jurjen Alkema zijn beeldend kunstenaars met een voorliefde voor video en licht. Ze creëren (audio)visuele ervaringen, installaties en decors voor onder andere festivals, theater en concerten. Hun werk ontstaat vanuit een gezamenlijk experiment om met ruimtelijke objecten, projectie, geluid en lichtinstallaties te maken en ruimtes of landschappen te transformeren. Eerder werkten ze al jarenlang samen als onderdeel van voormalig driemanscollectief Blauwe Uur. Daarmee waren ze ook onderdeel van het kunstprogramma in 2012 en 2016.

Dit werk wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van Mondriaan Fonds.