P.T Anderson, USA, 2015, 54 min

In zijn eerste documentaire dompelt Paul Thomas Anderson (Boogie Nights, Magnolia, The Master) ons onder in een vrolijke samenkomst van muzikale geesten, bijeengebracht door de componist Ben Tzur en Jonny Greenwood (Radiohead) in het majestueuze 15de-eeuwse Fort Mehrangarh in Jodphur. Een viering van "de waanzin van de liefde".

Er zit een energie in Paul Thomas Andersons film, ernstig en respectvol, soms duizelingwekkend en verwarrend, die aansluit op het tempo van de muziek. Junun is een documentaire over een opnamesessie in Jodhpur, belegd door de Israëlische componist Shye Ben Tzur met Rajasthan Express of Sufi, de muzikanten van Qawwali en Rajasthani Gypsy, samen met Jonny Greenwood en producer Nigel Godrich. Een van de meest tastbare genoegens van Junun is dat Anderson de muziek zelf laat spreken.

In lange, ononderbroken opnames ondergaan we een fascinerende vervlechting van melodieën, ritmes en structuren die getuigen van transculturele ontmoetingspunten. Een harmonium, twee zangeressen (Afshana Khan en Razia Sultan), Greenwoods Ondes-Martenot (een analoge synthesizer) en, tijdens stroomonderbrekingen, de stoot van een fanfare. Zoals een van de muzikanten zegt, is het "een bijzonder ongebruikelijke samenkomst".

Bron: IFFR.com

Junun