Programma // Kunst

Julia Janssen

In 0,0146 seconden honderden privacyvoorwaarden accorderen. Het klinkt ondenkbaar, maar het is vaker regel dan uitzondering. Het verlenen van ‘weloverwogen toestemming’ is een van de grondslagen voor het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens, maar in de praktijk maakt die overweging doorgaans plaats voor een gedachteloos ‘akkoord’.

In het geval van dailymail.co.uk geeft een enkele klik op ‘got it’ toestemming aan 835 privacyvoorwaarden. Dat zijn 825 pagina’s tekst. We aanvaarden deze voorwaarden in gemiddeld 0,0146 seconden, maar het zou honderden uren duren om ze allemaal te lezen. Een onmenselijke opdracht om aan één persoon te geven.

Daarom is ‘0.0146 seconds’ een collectieve voorleesperformance waarin een grote hoeveelheid mensen één voor één een deel van de voorwaarden voor haar rekening neemt. De performance loopt door tot alle voorwaarden als auditief kunstwerk zijn opgenomen in een pop-upradiostudio.

Op dinsdag 25 en woensdag 26 augustus kun je zelf onderdeel worden van dit project door je in te schrijven voor een voorlees-tijdslot. De pop-up studio staat dan in de Tolhuistuin, een culturele en kunstzinnige ontmoetingsplek in Amsterdam Noord, en tevens de (Amsterdamse) thuisbasis van Into The Great Wide Open. Into The Great Wide Open en de Tolhuistuin zijn huisgenoten en zoeken graag de verbinding in hun programma's.

Het kunstprogramma wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.