In 0,0146 seconden honderden privacyvoorwaarden accorderen. Het klinkt ondenkbaar, maar helaas is het vaker regel dan uitzondering. Het verlenen van ‘weloverwogen toestemming’ is een van de grondslagen voor het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens, maar in de praktijk betekent dit doorgaans gedachteloos akkoord klikken. In het geval van dailymail.co.uk geeft een enkele klik op ‘got it’ toestemming aan 835 privacyvoorwaarden.

Het duurt honderden uren om al deze voorwaarden te lezen, een onmenselijk verschil met de 0,0146 seconden waarin we akkoord klikken en een onmenselijke taak voor iemand alleen. Dus laten we het samen doen.

0.0146 seconds is een collectieve voorlees performance – waar iedereen aan mee kan doen. Een actie tégen de uitbuitende werking van de data economie, vóór meer controle op persoonsgegevens. In een reizende pop-up radiostudio wordt het gehele boek voorgelezen en opgenomen. Deelnemers en locaties worden onderdeel van het kunstwerk en maken zo een gezamenlijke vuist tegen de data-business.

Julia Janssen
Dit is een project van kunstenaar en ontwerper Julia Janssen. Met haar werk onderzoekt ze de impact van technologie op de samenleving. In 2016 constateerde ze: “We lijden aan data-slavernij.” Sindsdien verdiepte ze zich in (het gebrek aan) data-eigenaarschap, de monetaire waarde van persoonsgegevens en de toekomst van (digitale) identiteit. www.julia-janssen.nl / www.attentionfair.com

Julia Janssen