Mirjam Marks, Nederland, 2019, 15 minuten

Soms snakt de Nederlandse Jovanna ernaar een keertje te zondigen en een klein toetje te eten, ook al zit er heel veel plastic omheen. Dan vindt ze het stom dat het nodig is om bij alles wat ze doet aan het milieu te denken. Want dat doet ze, zo blijkt uit hoe ze leeft en wat ze vertelt. Ze eet geen vlees en woont met haar familie in een “aardehuis” waar het gezin alle energie die het gebruikt zelf opwekt. En Jovanna doet nog meer: iedere vrijdag staakt ze voor het stadhuis van Deventer voor het klimaat. Net als duizenden jongeren wereldwijd is ze geïnspireerd door klimaatactivist Greta Thunberg. Kinderen kunnen niet stemmen en dan is staken van school zo’n beetje de enige manier om te laten zien dat er iets moet gebeuren. Na de vakantie gaat Jovanna naar de middelbare school en mag ze niet meer staken. Dus is ze naarstig op zoek naar het antwoord op de vraag: wanneer gaan de volwassenen eindelijk iets doen?

Alle films zijn van 27 augustus tot en met 2 september gratis te bekijken via online filmplatform IFFR Unleashed. De link luidt tegen die tijd IFFR.com/ITGWO2020, de kortingscode ITGWO2020.

Met dank aan alle filmmakers die toestemming gaven om hun werk online te vertonen. Aan International Film Festival Rotterdam voor het beschikbaar stellen van IFFR Unleashed en met name aan Gerben de Louw voor het online zetten van alle films.

JovannaForFuture