Mali was ooit een paradijs voor muziekliefhebbers en muzikanten. Inmiddels verliest traditionele muziek en dans hier snel terrein onder invloed van globalisering, een verslechterende economie en religieuze radicalisering. Paul R. Chandler en Brian Melnyk documenteerden gedurende drie jaar de nu nog bestaande muziekscene en alles wat haar uit alle windstreken van Mali bedreigt.

De diverse ritmes, gezangen, dansen en instrumenten brengen meer dan alleen vermaak – de Malinese muziek heelt, geneest, viert, reflecteert, moedigt aan, verenigt. Het creëert een moment van vrede: geschillen worden bijgelegd, verschillen vergeten.

Behalve uitgebreide optredens bevat de film interviews met bezorgde muzikanten, die vrezen dat met de oude muziek een hele cultuur verloren gaat. Maar er zijn ook hoopvolle musici, zoals de nieuwe generatie rappers, die het moderne genre combineert met traditionele elementen. Ze gebruiken hun invloed om jongere generaties op te voeden en bewust te maken, en staan daarmee model voor een hernieuwd zelfvertrouwen in de voormalige Franse kolonie.
 

Paul R. Chandler & Brian David Melnyk, Mali 2017, 123 min

It Must Make Peace