Innovatie mislukt vaak - onderzoek laat zien dat negen op de tien innovaties de eindstreep niet haalt. Vaak is de reden dat innovaties onvoldoende goed getest worden voordat ze op de markt worden gebracht. Innofest helpt met het testen van innovaties en zet daar acht festivals voor in. Van Oerol tot Eurosonic Noorderslag en natuurlijk Into The Great Wide Open, samen faciliteren ze zo'n 40 pilots per jaar. Deze festivals zijn ideale proefomgevingen, met een infrastructuur die vergelijkbaar is met de infrastructuur in onze leefomgeving. Zo heeft een festival een eigen energiegrid, een waterinfrastructuur en logistiek. Ook lopen er duizenden eindgebruikers van innovatie rond: de festivalbezoekers. Ook deze betrekt Innofest bij pilots. Festivals zijn dankzij de beslotenheid, flexibiliteit en meetbaarheid vaak een opperbeste testplek voor duurzame innovaties.

Dit jaar experimenteert Innofest op Into The Great Wide Open onder andere met DUINN, die een slim algoritme testen die precies kan voorspellen hoe de energie van het festival zo efficiënt mogelijk geregeld is. Daarnaast test Clockworks een beeldherkenningstool, die automatisch biermeters kan uitlezen. Startup Semilla test op het strand bovendien een systeem dat binnen 3 uur urine kan verwerken tot drinkwater en meststoffen. Maar ook aan de voorkant wordt geëxperimenteerd. Zo test Zzinga bijvoorbeeld nieuwe honingcider, die een bijdrage levert aan het tegengaan van bijensterfte. Daarnaast is Rupert on a Stick met een test te vinden op het kerkplein. Zij maken yoghurtijsjes waarbij ze testen in hoeverre de bezoeker het verhaal achter de ijsjes belangrijk vindt. 

Als je meer wilt weten over alle pilots die voor en achter de schermen plaatsvinden op Into The Great Wide Open, hou dan de sociale media van Innofest in de gaten. 

Innofest