Mountain Plain Mountain
Araki Yu & Daniel Jacoby, Spanje/Japan/Nederland 2018, 21 min.

Toenemende verwarring wordt een aangename ervaring bij het kijken naar dit gezamenlijke project van Daniel Jacoby en Araki Yu. De documentaire is een observatie van de typische geluiden en ritmes van Ban’ei, een zeldzaam soort trekpaardenrace die alleen gehouden wordt in het Japanse Obihiro. Terwijl hij beelden toont achter de schermen van de wedstrijd raakt de film in de knoop, en vloeien de opgewonden stemmen van de commentatoren samen tot krankzinnig gebrabbel.
Winnaar Ammodo Tiger Short Award, IFFR 2018.

The Worldly Cave
Zhou Tao, China 2017, 48 min.

Zhou Tao richt zijn blik op de Hakka-diaspora en treft ze aan in bovennatuurlijke, uitgestrekte landschappen over de hele wereld. Een schitterende beeldsequentie voert ons naar een droomachtig universum waar de tijd lijkt uit te dijen en te verdwijnen. Ondergedompeld in de gedecentreerde kadrering krijgen menselijke en dierlijke activiteiten microscopische aandacht in deze monumentale kijk op het universele en het eigentijdse, waarin hypermoderniteit de grens tussen het natuurlijke en het kunstmatige heeft weggevaagd.

The Worldly Cave was een van de hoogtepunten van de Biënnale van Venetië in 2017 en daarna te zien in de Ammodo Tiger Short Competitie IFFR 2018.

IFFR Korte Film 1: Tiger Short Highlights