Een bijzondere verzameling hoogtepunten uit het Korte Filmprogramma van het International Film Festival Rotterdam 2017.

Kbela, Yasmin Thayná, 22 min: Haar is een belangrijk onderdeel van zwarte vrouwelijke identiteit. Hierover zijn vele films gemaakt, maar deze debuutfilm van Yasmin Thayná behoort tot de beste. Dit krachtige visuele essay is zowel een vorm van verzet tegen de onzichtbaarheid en onderdrukking van zwarte vrouwen in Brazilië, als een ode aan hun kracht en verscheidenheid.

AAA (Mein Herz), Katarina Zdjelar, 5 min: AAA (Mein Herz) is gemaakt in één opname, en toont een jonge vrouw die tegelijkertijd vier composities opvoert. Met behoud van de originele stijl, tempo en ritme van de individuele composities, stemt ze telkens af op een ander muziekstuk. Stilte, muziek, geluid en woorden wisselen elkaar af en botsen. Het gezicht en de stembanden van de vrouw worden zo het strijdtoneel van de hortende overgang tussen verschillende sporen.

Nyo vweta Nafta, Ico Costa, 21 min: In Mozambique verkent Costa de patronen van het menselijk gedrag, terwijl hij jonge mannen volgt die zich afvragen wat er buiten hun directe omgeving te vinden is. Flarden van gesprekken tonen dagelijkse routines en verveling, maar ook verlangens en hoop. Gefilmd op 16mm.

Cilaos, Camilo Restrepo, 13 min: Een vrouw is op zoek naar haar vader. Ze komt erachter dat hij dood is maar gaat door met haar zoektocht. Ondersteund door het betoverende ritme van de maloya, een rituele zang op het eiland Réunion, worden de diepe, duistere banden tussen de doden en de levenden onderzocht.

Fuddy Duddy, Siegfried A. Fruhauf, 6 min: Fuddy Duddy is een hypnotiserende animatiefilm die het leidmotief van het raster gebruikt om het vervolgens te vernietigen.

Highlights IFFR 2017 Korte Film

» Website Highlights IFFR 2017 Korte Film