We zijn in een tijdperk beland waarin de mensheid als nooit tevoren zijn invloed op de aarde laat gelden met klimaatverandering als het meest omvattende gevolg. Point of no return zijn we al voorbij, volgens velen. Wen er maar aan, zeggen zij. Dat wil echter niet zeggen dat er geen hoop meer is. Deze tijd vraagt om bezinning, om vastgeroeste denkbeelden te bevragen en met een nieuwe blik naar complexe problemen te kijken.

In een bijzonder praatprogramma tijdens Into The Great Wide Open dagen vier sprekers ons uit om na te denken over wat het betekent om mens te zijn, hoe we ons verhouden tot het niet-menselijke en hoe we willen (en zullen moeten erkennen) dat onze toekomstige samenleving eruit ziet. Deze drie sprekers hebben geen tijd voor zalvende woorden, maar ook niet voor hopeloze uitzichten. Ze klimmen op de spreekwoordelijke zeepkist in De Winkel en je zult het op je boterham krijgen.

Financieel geograaf Ewald Engelen heeft een appeltje te schillen met financiële keuzes die hun houdbaarheidsdatum voorbij zijn. Cultuursocioloog Ruben Jacobs gaat op zoek naar nieuwe horizonnen, rekt de grenzen van de verbeelding op en omarmt ondertussen kunstmatigheid. Thijs Middeldorp heeft een Parlement der Dingen. Schrijver Joost Oomen praat alles op zijn Oomens aan elkaar.

Ewald​ ​Engelen

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. De ‘hard hitting, fast running’ (aldus zijn Twitter-account) professor schrijft voor De Groene Amsterdammer en Follow The Money en schreef verschillende boeken waaronder De Kanarie in de Kolenmijn, waar hij samen met Marianne Thieme co-auteur van was.
 

Ruben​ ​Jacobs

Ruben Jacobs is docent aan de HKU waar hij onder andere lesgeeft in cultuursociologie en filosofie. Hij schrijft ondere andere voor Brainwash en is auteur van het boek Iedereen Een Kunstenaar. Momenteel centreert zijn onderzoek zich rond begrippen als 'hybriditeit', 'kunst' en 'post-humanisme en wat deze deze post-humanistische inspanning betekent voor ons begrip van kunst en kunstonderwijs.
 

Joost​ ​Oomen

Joost Oomen is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels ‘Vliegenierswonden’ en ‘De stort’ en bracht in 2015 de vinylsingle ‘Joost Oomen’ uit. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen. Naast dichter is Oomen ook actief als organisator van Kantoorpoëzie, Dichters in de Prinsentuin en Explore the North. In november 2016 verscheen een chapbook van Joost bij Literair Agentschap Wintertuin.

Thijs Middeldorp

Thijs Middeldorp is mede-eigenaar van campagne- en ontwerpbureau Partizan Publik en medeoprichter van werkgemeenschap de Open Coop in de Amsterdamse Tolhuistuin. Onlangs richtte Thijs het Parlement van de Dingen op,  waar ideeën gevormd kunnen worden over de rol van de mens in de natuur.

De Winkel

Zaterdag 15.30 - 16.30

Het Beleg