Programma // Kunst
Joris Strijbos
Isoscope: Joris Strijbos
IsoScope is een kinetische sound-and-light installatie. De installatie bestaat uit meerdere mechanische wind objecten die, in interactie met elkaar én met het landschap waar ze in staan, een constant veranderende compositie uitvoeren. Een van de uitgangspunten voor het project was een man-made natuurfenomeen te creëren - een abstracte sound-and-light entiteit die, net als de meeste natuurverschijnselen alleen onder specifieke weersomstandigheden mee te maken is. Het werk kan worden beschouwd als een voorstel voor een nieuw soort kunstmatig leven. Alhoewel er veel tijd en werk is gestoken in de technische ontwikkeling van het werk, is IsoScope vooral een zintuiglijke ervaring waarin je als bezoeker rond kan dwalen door de draaiende lichten en een constant veranderende sonic cloud.
Joris Strijbos is een Rotterdam-based kunstenaar wiens werk zich focust op synesthetisch relatie en interactie tussen bewegend beeld en geluid. Zijn werk bestaat uit een serie kinetische audiovisuele installaties en nieuwe media performances geinpireerd door een doorlopend onderzoek naar cybernetica, emergent systems, kunstmatig leven en communicatie tussen groepen. In zijn installtues combineert hij artificiele, electronische en digitale media met modellen en algoritmes gebaseerd op biologische systemen. In de meeste werken aanschouwt de kijken een proces waarin machines, computer programmas en de fysieke wereld reageren op elkaar.
Joris studeerde ArtScience aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag waar hij zijn bachelor behaalde, en ontving zijn master diploma aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Werk van Joris stond eerder al op veel (internationale) festivals, galerieën en musea, waaronder het Van Gogh Museum, EYE Instituut, TodaysArt festival Den Haag en de WRO International Media Art Biennale in Wroclaw.
IsoScope is een werk in opdracht van Sonic Acts & Hilde Methi i.h.k.v. Dark Ecology. www.sonicacts.com
Het kunstprogramma van 2016 is mede tot stand gekomen dankzij steun van het VSB Fonds en het Mondriaan Fonds.