Programma // Kunst

Gabey Tjon a Tham

Curving Tides is een audiovisuele augmented ervaring waarbij de bezoeker door een verrekijker virtuele hologrammen ziet verschijnen in de fysieke omgeving. Zwevende landschappen die zich golvend bewegen in tijd, veranderen in vorm, textuur en gedrag. Het locatie specifieke werk onderzoekt veranderingen in het landschap van Vlieland, waar niets zich laat vastleggen en alles in beweging is.

Aspecten van tijd die niet direct lineair en meetbaar zijn of niet met menselijke zintuigen te ervaren zijn worden tastbaar, zich in meerdere richtingen uitstrekkend. Een grote rol hierin spelen de dynamiek tussen wind, water en zand; het kunstmatige en het natuurlijke; heden, verleden en toekomst; subjectieve en objectieve observaties.

Gabey heeft voor de ontwikkeling van dit nieuwe werk het afgelopen jaar het eiland een aantal keer bezocht voor veldonderzoek en zich verdiept in de biodiversiteit en de processen die het eiland vormen.

Curving Tides is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds

Gabey Tjon a Tham

OVER GABEY TJON A THAM

Gabey Tjon a Tham is een installatiekunstenaar die werkt en woont in Den Haag. In haar werk zoekt zij de grenzen op van kunst, natuur en technologie. Ze transformeert ruimtes tot zintuiglijke omgevingen door middel van kinetische machines, licht en geluid. Voor haar installaties onderzoekt Gabey complexe systemen uit zowel de natuur als onze digitale wereld om unieke choreografieën te maken die inspelen op de verbeelding van de waarnemer. Zij ziet daarbij de natuur en het digitale als onderdeel van een onafgebroken cyclus waarbij het een het ander beïnvloedt en andersom.

Haar werk was onder andere te zien bij Ulaanbaatar International Media Art Festival (Ulaanbaatar, MN), Today’s Art (Den Haag, NL), Cinekid (Amsterdam, NL), Stereolux (Nantes, FR) en Wilde Westen (Kortijk, BE) en ze was artist in residence bij onder meer Biobliotek-a (Stockholm, SE), TimeLab (Gent, BE) en de Technische Universiteit in Delft.

www.gabeytjonatam.com

Gabey Tjon a Tham