Programma // Kunst

Frank Bloem

Dennenlust


Lang was de geur van een zomers dennenbos een mysterie. Je rook de geur van de dennennaalden en van de dennenhars, maar er was meer; een warm dennenbos aan het eind van een hete zomerdag heeft een opwindende geur die maar moeilijk te bevatten is. Tot ze met een elektrische neus onderzoek konden doen: men ontdekte tal van wonderlijke geurstoffen die ontstaan doordat UV-licht inwerkt op de hars van de dennenboom. Dit blijken vooral muskus-achtige stoffen te zijn, al eeuwen bekend om hun lustopwekkende werking.

Frank Bloem

In zijn nieuwste werk Dennenlust brengt geurkunstenaar en parfumeur Frank Bloem het warme dennenbos tot leven. Het is een ode aan het aangeplante en volgroeide dennenbos zoals dat in de jaren tachtig op de eilanden voorkwam, in tegenstelling tot het (nu meer voorkomende) gemengde bos. Hij gebruikt de beeldtaal van de rode stippen waarmee boswachters de bomen markeerden die moesten worden omgehakt om een meer divers gemengd bos te krijgen, maar nu bevatten de stippen geuren die samen deze opwindende Dennengeur ontleden.

Speciaal voor Into The Great Wide Open maakte Frank op basis van deze geuren een parfum, Dennenlust: Dennenlust ademt de geur van een zomers dennenbos. Je ruikt de poederige warmte, het maakt ademhalen zwaar, het tintelt. Je zongebruinde huid geeft al even wonderlijke geurstoffen af. Het zijn geuren waar je je onwillekeurig aan overgeeft. Het zweept de mensen in en om het dennenbos op tot daden waar ze bij thuiskomst maar liever over zwijgen. Het parfum zal in beperkte oplage te koop zijn in De Winkel op het festival.

Over Frank Bloem

Frank Bloem studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 2014 verruilde hij beeldende kunst voor het medium geur. Frank Bloem is parfummaker en geurontwerper. Dit resulteerde in de oprichting van The Snifferoo in 2016. Afgelopen najaar verscheen zijn boek Geur, de vergeten sensatie. Speciaal voor Into the Great Wide Open combineerde hij de twaalf geuren uit zijn installatie tot een parfum, dat in beperkte oplage op het festival te koop is.

Podcast Kunstklanken

In Kunstklanken maak je kennis met kunstwerken die tijdens Into The Great Wide Open 2023 op Vlieland neerstrijken. In aflevering 3 hoor je geurkunstenaar Frank Bloem over de opwindende geur van een dennenbos in de zomerzon.