Programma // vrijeruimte

De Vrije Ruimte: sessies in het dorp

Denkers en dichters over de Wide Open

Stel je voor. Met een raket word je de ruimte ingeschoten. Terwijl je met hoge snelheid het universum in raast, wordt de aarde kleiner en kleiner. Ineens zie je de dingen in perspectief. Nieuwe verbindingen komen tevoorschijn. Kunnen we niet allemaal ruimtevaarders zijn? In een nieuw programmaonderdeel met lezingen en gesprekken verkennen we de vrije ruimte. Met de bezoekers als astronauten en Vlieland als moederschip.

Met o.a.:
- Schrijver Daan Borrel over de vrije ruimte in de seksualiteit;
- Historicus Stephen Snelders over het verleden én de toekomst van LSD;
- Filosoof Joke Hermsen over creativiteit in tijden van overmatige prikkels;
- Rapper Massih Hutak over het belang van een activistische levenshouding;
- Sterrenkundige Jason Hessels over de onopgeloste mysteries van het heelal.

De programma’s vinden voornamelijk plaats in het dorp en duren ca. 45 minuten. Meer informatie en het blokkenschema is hier te vinden. En dit is het volledige programma:

Vrijdag

Jason Hessels - Het Heelal
11:00, Kerkplein
Het universum is misschien wel de meest mysterieuze ruimte die we kennen. Chaotisch en geordend, groot en onwaarschijnlijk klein, eindig en toch onbegrensd. Wat weten we van het heelal? Of beter: wat weten we allemaal niet? Sterrenkundige Jason Hessels vertelt over zwarte gaten, zwaartekracht en fundamentele onzekerheden in de wetenschap.

Peter Boorsma - Het Roer Om
12:00, Tuin Museum Tromp's Huys
Het is niet makkelijk het roer volledig om te gooien. Peter Boorsma, autonoom kunstenaar en een van de nestors van Into The Great Wide Open, deed het. Wat gebeurt er als je al je gewoontes en zekerheden ter discussie stelt? Een persoonlijk verhaal over het creëren van ruimte in je leven.

Daan Borrel - Vrije Seksualiteit
13:00, Tuin Podium Vlieland
De seksuele revolutie ligt misschien al ver achter ons, maar rond seksualiteit heersen nog steeds allerlei verwachtingen, ongeschreven regels en taboes. Schrijver Daan Borrel gaat in dit gesprek op zoek naar de vrije ruimte tussen intimiteit en autonomie, verbinding en individualiteit en lichaam en geest.

Floris Kaayk - Het Vrije Internet
13:00, De Noordwester
Kunstenaar Floris Kaayk voelt zich met zijn werk thuis op het internet. Er gelden minder regels dan in de kunstwereld, en hij bereikt gemakkelijk een groot publiek. Toch staat de internetvrijheid de laatste tijd onder druk. Een gesprek over de droom van een vrij internet en de maatschappelijke rol van kunst. 

Miek Zwamborn & Rutger Emmelkamp - Eilandkunstenaars aan het woord
14:00, Tuin Museum Tromp's Huys
Miek Zwamborn en Rutger Emmelkamp wonen sinds 2016 op het dunbevolkte, ruige Schotse eiland Mull. In samenwerking met natuurbeheerders, wetenschappers en ontwerpers leggen zij het landschap vast. Hoe kan je kunst inzetten om dichter bij de natuur te komen en haar verhaal naar een breder publiek te brengen?

Gecanceld: Reinbert De Leeuw - Staat van de avant-garde
Helaas is dit programmaonderdeel komen te vervallen.
“Je mag alles herhalen, behalve jezelf.” Het uitgangspunt van componist Igor Stravinsky geldt net zo goed voor Reinbert de Leeuw, een van de aartsvaders van de eigentijdse muziek in Nederland. Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer gaat met hem in gesprek over zijn constante zoektocht naar vernieuwing en de huidige staat van de avant-garde muziek.

Anna van Nunen & Victor Westerwoundt - Innovatie als mindset
15:00, De Noordwester
Innofest-directeur Anna en all-round innovator Victor weten als geen ander hoe je binnen een festivalcontext experimentele technieken kunt uitproberen. Technieken die hard nodig zijn voor een slimmere en duurzamere wereld. Hoe kunnen we in ons dagelijkse werk, waar systemen en routine de dienst uitmaken ruimte maken voor vernieuwing? Anna en Victor weten raad! 

Zaterdag

Stephen Snelders - LSD: Meer dan trippen
11:00, Kerkplein
LSD is één van de symbolen van de roemruchte jaren ’60. Toch was het aanvankelijk geen drug voor hippies, maar een experimenteel middel van artsen en therapeuten. In de laatste jaren is er in de wetenschap steeds meer aandacht voor de genezende werking van psychedelica. LSD-expert Stephen Snelders werpt een blik op de geschiedenis én toekomst van acid.

Joke Hermsen - Stil de tijd
12:00, De Open Plek
In een tijd waarin we continu geprikkeld worden door apparaten, nieuws en sociale media is het soms ingewikkeld om de ruimte te vinden om vrij te denken en creatief te zijn. Hoe bereik je deze vrijheid? Filosoof Joke Hermsen houdt een pleidooi voor aandacht, rust en nietsdoen.

Massih Hutak - Vrij baan voor tollerantie
12:00, Tuin Museum Tromp's Huys
Rapper, schrijver en opiniemaker Massih Hutak is een kritisch volger van het maatschappelijk debat. De ruimte om te zijn wie je bent wordt tegenwoordig steeds vaker bedreigd. In zijn sessie houdt Massiheen hartstochtelijk pleidooi voor een activistische levenshouding, in strijd voor de vrijheid die ons allemaal lief is! 

SLAA - Space is the place
13:15, Tuin Podium Vlieland
Hoe ziet Nederland er in de toekomst uit? Hoe wordt er straks gewerkt? Gewoond? Gepraat? Gegeten? Liefgehad? In februari volgden zes jonge literaire schrijvers sciencefiction-schrijfworkshops in Amsterdam-Noord. Wat is het nut van speculatief denken in 2018? Met voordrachten van Simone Atangana Bekono en Joost Oomen, en een gesprek o.l.v. schrijver Alma Mathijsen met futurologen Edwin Gardner en Christiaan Fruneaux. 

Mede mogelijk gemaakt door SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) en Monnik.

Thijs Middeldorp & Anne van Leeuwen - De Ambassade Van De Noordzee
13:15, De Noordwester
Wat als de noordzee een rechtspersoon was? En in gesprek kon gaan met iedereen die met haar te maken heeft, van microscopisch kleine gebruikers als plankton, tot grootgebruikers als mensen en walvissen? Een gesprek over het belang van een veranderde houding ten opzichte van de natuur om ons heen. Naar een soevereine Noordzee! 

Terrie Ex - Veertig jaar The Ex
15:00, De Noordwester
“Geen band is al dik drie decennia zó urgent, vernieuwend en spannend als The Ex.” Aldus 3voor12. Van freejazz tot Ethiopische muziek, de oud-punkers van dit Nederlandse undergroundgezelschap hebben zich nooit laten beperken door al te nauwe genrehokjes. Een gesprek met gitarist Terrie over veertig jaar grensoverschrijdende muziek.

Radna Fabias & Arno van Vlierberghe - Tuinpoëzie
15:00
Songwriters en dichters laten je met dat ene lied of gedicht vaak net wat anders naar de wereld kijken. Hoe werkt dat? Twee jonge schrijvers, Radna Fabias (winnaar C. Buddingh’-prijs 2018) en Arno van Vlierberghe, dragen gedichten voor en gaan met Alma Mathijsen in gesprek over de kracht van poëzie. 

Johan Gijsen & Kurt Overbergh - Muzikale Grenzeloosheid
16:00, Tuin Podium Vlieland
Ondanks het huidige politieke klimaat trekt de muziek zich steeds minder aan van nationale en ideologische grenzen. Programmeurs Johan (Le Guess Who?) en Kurt (Ancienne Belgique) omarmen deze ontwikkelingen en maken festivals waar Koreaanse freejazz, Marokkaanse hip-hop en feministische punkrock gebroederlijk naast elkaar geprogrammeerd staan. Waarom dat hard nodig is, hoor je hier.