Programma // Film

Korte filmprogramma 1: Kennis = Macht

Alle voorstellingen vinden plaats in Podium Vlieland, Dorpsstraat 84.

Constant  
Sasha Litvintseva, Beny Wagner - 40 min., Germany, United Kingdom - 2022

Constant is een reis door de geschiedenis van het meten. Voor het grootste deel van de opgetekende geschiedenis was het menselijk lichaam de maatstaf van alle dingen. Constant vraagt wat de meting ertoe bracht het lichaam te verlaten en een wetenschap op zich te worden.

Van het landmeten tijdens de vroegmoderne Europese landprivatisering via de Franse Revolutie die de metrische revolutie veroorzaakte tot het meten in het hedendaagse tijdperk van Big Science: in de handen van de filmmakers wordt deze geschiedenis een fantastische vertelling en een feest voor oog en oor.

Korte filmprogramma 1: Kennis = Macht

Heat Waves 
Kent Chan - 22 min., Netherlands - 2022

Wat is de overeenkomst tussen Cambodja en de Caraïben? Het zijn allebei geliefde tropische decors op Instagram, maar tegelijkertijd plekken waar aan de schaduwkant het leven voor de inwoners alsmaar uitzichtlozer lijkt. Heat Waves bestaat geheel en al uit een gefabriceerde construct van ‘de tropen’ uit de popcultuur.

Een mengelmoes van bestaande locaties die als enige overeenkomst hebben dat ze een populaire fetisj zijn, en tegelijkertijd massaal veronachtzaamd worden terwijl zich een klimaatramp aftekent. De een zijn paradijs is de ander zijn existentiële bedreiging.

Korte filmprogramma 1: Kennis = Macht