Programma // Kunst

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra wijdt zich meer dan twintig jaar aan het creëren van kunstwerken en sociale initiatieven die de verbindingen tussen gemeenschappen, kunst en natuur bevorderen. Haar recente monumentale kunstwerk, getiteld Guernica de la Ecologia is een ode aan Picasso’s beroemde schilderij Guernica uit 1937 met dezelfde maatvoering (360X790cm) en zwart, wit en sepia kleurstelling. Claudy’s kunstwerk verkondigt al reizend over de wereld een vergelijkbare urgente boodschap: het is een waarschuwing voor de dreigende klimaatverandering, het verlies van kleur in de natuur en is een pleidooi voor meer biodiversiteit, duurzame kunst, waardig vakmanschap en een gezonde landbouw in een inclusieve werkomgeving. 

Het nomadische werk reist als een visueel manifest momenteel door Nederland in een Arriva-bus op plantaardige brandstof en is in gearriveerd in de Nicolaaskerk in Oost-Vlieland waar het nog t/m 4 Into The Great Wide Open te zien is. Het kunstwerk wordt vergezeld door een reeks programma's en workshops, waarbij Jongstra lokale ambachten die op de rand van verdwijnen staan vanuit een hedendaags oogpunt benadert. Het zijn belangrijke componenten voor het vormgeven van een meer ecologisch rechtvaardige toekomst. Vanuit ITGWO organiseerden we deze zomer ‘Kamp Guernica’, rondom makers-activism met de natuur als inspiratiebron, met een aantal bijzondere makers uit Amsterdam-Zuidoost. In aanvulling op Claudy’s wandkleed presenteren zij tijdens het festival Vlieland in Color.

Claudy Jongstra
Claudy Jongstra

OVER CLAUDY JONGSTRA
Kunstenaar Claudy Jongstra (1963) is bekend van haar monumentale kunstwerken en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. Haar bekendheid groeide toen haar werk in Star Wars werd gebruikt. Maar haar oeuvre beslaat veel meer. Naast de monumentale installaties in vele openbare gebouwen in NL en de VS, zijn haar kunstwerken te vinden in vele particuliere en museale collecties zoals in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en San Francisco en het Victoria and Albert Museum in Londen. In Jongstra’s werk staan duurzaamheid, biodiversiteit, ecologie, onderzoek en behoud van ‘secret knowledge’ en bevordering van inclusiviteit en community centraal. Met haar reizende installatie, ‘Woven Skin’ vraagt zij aandacht voor deze essentiële waarden voor het behoud van de mensheid en de aarde. In haar beroepspraktijk zoekt zij actief naar verbanden met de wetenschap en het bedrijfsleven. Ook in overdracht en educatie geeft Claudy Jongstra gestalte in haar werk, bijvoorbeeld met de stichting Farm of the World, bij haar woonplaats in Friesland.

www.claudyjongstra.com