Programma // Film

Body Talk 2

zaterdag 2 sep. 2023, 19:30 - 20:40 | Podium Vlieland
zondag 3 sep. 2023, 16:00 - 17:10 | Podium Vlieland

Dit jaar staat het lichaam centraal in de twee korte filmprogramma's van ITGWO: het strijdbare lichaam, het levenslustige lichaam, het politieke lichaam, het seksuele lichaam, en natuurlijk: het dansende lichaam.

film

CEREMONY (Yoshihiro Haku, Sachiko Hiraoka, Japan, 2022, 7’)

Uitzinnig sprookje waarin de leden van de Japanse meidengroep Atarashii Gakko! de titel van God erven van hun voorouders. De vier spreuken van 'Reflectie', 'Inspanning', 'Doel' en 'Waardering' betekenen de 'geloften' aan de wereld. In hun rituelen leren ze op een dynamische manier wat ‘Moederliefde’ betekent.

Until (Tanin Torabi, Iran, 2023, 13’)

Deze korte Iraanse film begint met een prachtig citaat van Bertolt Brecht. ‘In the dark times, will there also be singing? Yes, there will also be singing. About the dark times.’ Een groep jonge mensen, mannen en vrouwen (ongesluierd!), rent en danst door de straten van Teheran om elkaar zo nu en dan te treffen en kortstondig te omhelzen. We zien opnames van de stad en flarden beelden van de dansers, soms een hoofd, dan weer een reeks onderbenen, soms zich verplaatsend met een scooter, alles met een telefoon opgenomen. Beladen plekken, zoals waar de vermoorde Mahsa Jina Amini werd opgepakt, komen in beeld. De spanning is voelbaar. In Iran mogen mannen en vrouwen niet samen dansen in het openbaar en mogen vrouwen niet ongesluierd over straat.

film
Body Talk 2

R.I.O.T. (Hesdy Lonwijk, Nederland, 2022, 19’)

R.I.O.T. is een opwindende mix van dans, film en muziek. R.I.O.T. verbeeldt de mechanismen van een opstand. Hoe raken mensen gevangen in het systeem? Hoe versterkt een groep de stem van de eenling? Hoe kunnen in tijden van toenemende polarisatie zusterschap en broederschap tot stand komen? Hoop is de kracht om vleugels en richting te geven aan de toekomst.

As de Fisken (Ester Eva Dame, Nederland, 2023, 11’) - voorpremière

Filmregisseur Ester Eva Damen maakte samen met Nynke Laverman een beeldvertelling gebaseerd op een Fries gedicht van haar. Een deel van haar jeugd woonde Ester Eva in Friesland. Ze keerde terug met de camera om aansluiting te zoeken bij een tijd die ze in haar leven apart had gezet. Het horen van de Friese taal bracht haar bij vergeten gevoelens.

Nynke Laverman is zangeres en theatermaker. Ester Eva liet zich onder andere inspireren door een liedtekst van Nynke: Kom as de fisken / kalm mei iepen eagen /sûnder seare wurden. (Kom als de vissen / kalm met open ogen / zonder zere woorden). Uit deze ontmoeting is de film As de Fisken ontstaan met medewerking van danseres Sabrina Huth.

Body Talk 2
still

Casa de Bonecas (George Pedrosa, Brazilië, 2023, 16’)

Drie wezens, drie lichamen, druipend, zich met elkaar versmeltend. Grotesk, sensueel, uitbundig en alles daartussenin. Een trippy trip met 3 prachtige schepsels die dansen, elkaar prikkelen en verslinden. Casa de Bonecas is een poppenhuis, een vochtige donkere ruimte die je verleidt met zijn roze uitscheidingen. Een verkenning van queer verhoudingen en de diepten van ontketende, niet-aflatende verlangens. Lichaam, ziel en bloed ruiken naar roze.