Programma // Film

Body Talk 1

vrijdag 1 sep. 2023, 14:00 - 15:00 | Podium Vlieland
zondag 3 sep. 2023, 14:00 - 15:00 | Podium Vlieland

Dit jaar staat het lichaam centraal in de twee korte filmprogramma's van ITGWO: het strijdbare lichaam, het levenslustige lichaam, het politieke lichaam, het seksuele lichaam, en natuurlijk: het dansende lichaam.

Body Talk 1

The Governed Subject (Marijn Ottenhof, Nederland, 2022, 12’)

De snelle opeenvolging van crises, in combinatie met falende overheden en regeringsleiders die hun beloftes niet nakomen, lijkt massale gevoelens van stress, trauma en desillusie voort te brengen. (Illegale) rave-techno kan een uiting zijn van verzet, om gezamenlijk deze gevoelens te kanaliseren; de clubomgeving als een 'veilige ruimte' om collectief een totaal verlies van controle te ervaren. In deze video worden de traumatische ervaringen verbeeld door het lichaam van een enkele performer: door beweging, geluid en licht. In een verontschuldigende toespraak van Obama klinken de elementen van de huidige ecologische en gezondheidscrises door, terwijl de speech tegelijkertijd uit een ander tijdperk lijkt te komen; met een belofte over een toekomst die beter zou kunnen zijn, een toekomst die nooit is gekomen.

Remendo (Roger Ghil, Brazilië, 2023, 20’)

Zé runt een reparatiewerkplaats van afval en afdankertjes in een voorstad aan de kust. Zé is een zwarte biseksuele man van middelbare leeftijd die hunkert naar liefde en onzichtbare trauma’s trotseert om een nieuw soort vrijheid te vinden. Maar kan hij ook leren de band met zichzelf te herstellen? Neem een ​​paar trekjes van die zoete maconha en zet je favoriete plaat op voor deze wilde stoeipartij van zelfontdekking in een broeierige Braziliaanse badplaats.

Body Talk 1
still

Can't Help Myself (Anna Ansone, Letland, 2022, 19’)

Iedereen heeft zijn eigen manier om het leven te doorstaan: religie, tarot, consumptie of, in het geval van Estere, zelfhulp-meditaties. Terwijl ze haar zomer (en leven) verspilt met het verkopen van verfrissingen op de stranden van Letland, reciteert Estere positieve affirmaties voor zichzelf en dagdroomt ze over het leven van de zonaanbidders om haar heen. Wanneer de mantra's niet meer werken, begint ze afgeluisterde gesprekken te herhalen. Fantasie en werkelijkheid vervagen terwijl de hete zomerzon hersencellen wegbrandt en het getij ons vroegere zelf wegspoelt.

Every Sunday, Grandma (Laure Prouvost, België, Frankrijk, 2022, 7’)

Grootmoeder krijgt een paar vleugels en verandert in een menselijke vogel. Ze vliegt uit een duistere tunnel, via een desolaat en mistig landschap, naar boven de wolken, ver boven de grond, zwevend daar waar vogels vliegen. De video prikkelt de zintuigen en emoties, grootmoeder overwint de zwaartekracht!

still