ZandGlas Factory
Atelier NL is een designstudio uit Eindhoven die lokale materialen omvormt tot dagelijkse objecten die de rijkdom van de aarde laten zien. Door middel van het analyseren van de verborgen verhalen van de aarde heeft Atelier NL een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld, waarbij lokaal 'wild' zand omgezet wordt in glas. Elk glasobject draagt een stempel met de oorsprong van het zand waar het van gemaakt is. 

In de ZandGlas Factory is te zien hoe van Vlielands zand ter plekke glas wordt gemaakt. Dit gebeurt in de mobiele glasoven die gemaakt is door Selma Hamstra. Om deze ‘limited edition’ te kunnen vervaardigen werkt Atelier NL samen met meesterglasblazer Gert Bullée (Nationaal Glasmuseum). Kom kijken hoe het Vlielandse zand tot een glazen servies word omgetoverd.

Vrijdag – zondag
11:00 – 11:45    Workshop Mapping Typology (inschrijven bij de Kunstbalie)
13:00 – 16:00    Doorlopende demonstratie glasblazen

Over Atelier NL
Sinds 2006 werken Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck samen als ontwerpstudio Atelier NL.   
Atelier NL heeft een productiemethode ontwikkeld om seriematig glas te maken van lokaal gewonnen zand omdat de afgravingen voor transparant glas uitgeput raken. De huidige industrie kan de wisselende kwaliteit van het lokale zand echter nog niet verwerken. Met hun werk maken de ontwerpers lokaal onderzoek relevant op internationaal niveau en kaarten daarbij urgente problemen over voorraden en productiewijze aan.

(Atelier NL won in 2017 met hun project 'ZandGlas' een Dutch Design Award in de categorie Design Research.)
 

Atelier NL - ZandGlas Factory

» Website Atelier NL - ZandGlas Factory