Drifting in open water
We varen erop en zwemmen erin, maar wat weten we nou echt van het leven dat zich afspeelt in de zee? Het werk van Ana Oosting is geïnspireerd op dat wat de waterspiegel verbergt: plankton. Plankton is alles wat drijft in de pelagische zone, het open water van de oceaan. Dit kan eencellige phytoplankton zijn, de ‘planten’ van de oceaan, of zooplankton zoals krill of kwallen. De sculpturen van Ana Oosting zijn geïnspireerd op bewegingen van verschillende soorten plankton waarbij ze caleidoscopisch licht verspreiden dat doet denken aan bioluminescentie: wonderschoon, maar in feite een afweermechanisme dat ze alleen tonen in tijden van extreme stress.

Over Ana Oosting
Ana Oosting heeft na een bachelor Neuroscience aan de UvA in 2015 de Rietveld Academie afgerond en is op het moment bezig met een master ArtScience in Den Haag. Ze heeft een passie voor keramiek, met name porselein, en ouderwetse animatietechnieken. De vrijheid en beweging van animatie hebben haar beelden beïnvloed en met behulp van microcontrollers komen haar sculpturen tot leven. Zowel de schoonheid van porselein als aandachttrekkende beweging gebruikt ze als lokkers in haar werk om op een speelse manier lastige onderwerpen aan te kaarten, waarbij onze verhouding tot niet-menselijke organismen vaak centraal staat.

Dit jaar heeft het kunstteam samengewerkt met de ArtScience-opleiding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De studenten hebben zich laten inspireren door het thema De Vrije Ruimte en hebben in de loop van het jaar een aantal intrigerende concepten ontwikkeld.

Ana Oosting - Drifting in Open Water #ArtScience

» Website Ana Oosting - Drifting in Open Water #ArtScience