Programma // Kunst

Amauta García & David Camargo

Arrullo

Video, 2022, 10'

Het videowerk Arrullo is een mythologie om twee, in de Waddenzee ontdekte dode vulkanen nieuw leven in te blazen. In plaats van deze ontdekkingen te analyseren, roepen filmmakers Amauta García en David Camargo een orale traditie op, een soort folklore waarmee ze streven ons als publiek weer naar dit land te brengen en deze geologische reuzen te eren. Kunnen we een relatie met de aarde ontwikkelen waarin we niet alleen bezig zijn met hoe wij er als mens beter van kunnen worden? En kunnen we liefde voor land uiten zonder het te exploiteren?

Amauta García & David Camargo

Amauta en David werden geleid door de vraag waar hun beider families vandaan kwamen. Samen hebben ze zich verdiept in de geschiedenis van Amauta’s moeder, die in 1971 deelnam aan de grootste illegale landinvasie van Latijns-Amerika in de vulkanische enclave in het zuiden van Mexico-Stad. In Arrullo stellen ze zichzelf en de kijker de vraag: Hoe kunnen we ons verhouden tot de aarde buiten haar exploitatie? Hoe verhouden de mensen, die land hebben gemaakt, zich tot de vulkanen die onze wereld creëren of vernietigen? Resultaat is een dialoog tussen de vulkanische bodem van hun thuisland en de Nederlandse onderwatervulkaan Zuidwal, in de Waddenzee halverwege tussen Harlingen en Vlieland - een gebied gewond door jarenlange gaswinning.

Over Amauta García & David Camargo

Amauta García en David Camargo is een Mexicaans kunstenaarsduo dat sinds 2011 de kruising tussen architectuur, beeldhouwkunst, in situ interventies, bewegende beelden en virtuele omgevingen verkent, als instrumenten voor interventie en herdefinitie van sociale en politieke processen.