Programma // Kunst

affect lab

Ctrl.Alt.Img.

Veel van de huidige afbeeldingen die dagelijks op sociale media en in het nieuws te zien zijn, worden gegenereerd door algoritmes en beeldgeneratie-apps zoals Dall-E, Midjourney of Stable Diffusion. Deze tools worden echter nog steeds getraind op bestaande datasets die gevuld zijn met stereotypen en vooroordelen. Dit is een ontwikkeling die enorme invloed heeft op de visuele cultuur en ons collectieve bewustzijn. Voor ondervertegenwoordigde groepen kan AI in de toekomst zorgen voor een steeds groter wordende digitale en sociale kloof.

Ctrl.Alt.Img is een installatie die reageert op deze ontwikkeling, door bestaande text-to-image tools speels in te zetten om een meer inclusieve benadering voor de toekomst te onderzoeken.

De inspiratie voor deze installatie komt van fotograaf Çiğdem Yüksel, die zichzelf niet herkende in de foto's die door de Nederlandse media worden gebruikt om moslimvrouwen te representeren. Deze afbeeldingen tonen vaak een gesluierde vrouw van achteren, op afstand genomen, met een boodschappentas in haar hand. Moslimvrouwen die aan het werk zijn, sporten of op school zitten, worden zelden afgebeeld.

Deze nieuwste versie van Ctrl.Alt.Img wordt gepresenteerd in samenwerking met Noorderlicht en zal na Into The Great Wide Open te zien zijn tijdens groepstentoonstelling Pixel Perceptions van Noorderlicht van 26 oktober t/m 19 januari.

ctrl

Over de kunstenaars
Ctrl.Alt.Img is ontworpen en geproduceerd door affect lab, samen met documentairestudio Prospektor en creative technologists Babusi Nyoni en Mark Mooij. Het project is ontstaan uit onderzoek van fotograaf Çiğdem Yüksel. Grafisch design door Sasha Fominskaya en installatie design door Studio Stam.

affect lab
is een prijswinnende creatieve studio and research practice onder leiding van interactief kunstenaar Klasien van de Zandschulp en onderzoeker Dr. Natalie Dixon i.s.m. Juliette Brederode. affect lab creëert en produceert projecten met immersieve vormen van performance en storytelling om sociale verandering teweeg te brengen.


Het kunstprogramma van Into The Great Wide Open werd mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds en De Versterking.